“Αντίπαλος της Αριστεράς είναι οι μνημονιακές δυνάμεις”,  σημείωσε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την Κυριακή.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις διαφωνίες που είχε με τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, λέγοντας:

Τη διαφωνία μας και την κριτική μας την εκφράζαμε παντού.

Και εγώ προσωπικά τα έλεγα στον κ. Τσίπρα. Του έλεγα ότι δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, ότι θα πρέπει να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τους δανειστές. Ασκούσαμε κριτική στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η κυβέρνηση ήταν προσκολλημένη σε μία πορεία με έναν δρόμο: Το ευρώ.

 

Και συνέχισε:

Υπήρχε μία ισχυρή μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωνε μία εναλλακτική, αλλά είχαμε έναν περιορισμό, ένα δόγμα. Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Και αυτός ο περιορισμός σημαίνει μνημόνιο, απεριόριστη  – αέναη- λιτότητα. Η ευρωζώνη είναι μία γερμανική, οικονομική και κοινωνική φυλακή.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, “το εναλλακτικό μας σχέδιο το είχαμε προτείνει τόσο στον κ. Τσίπρα, όσο και στα όργανα του κόμματος” και συνέχισε:

Βεβαίως το είχα πει στον κ. Τσίπρα να βγούμε από το ευρώ. Όταν μιλάμε για σχέδιο, μιλάμε για πολιτική επιλογή, η οποία διαμορφώνει το τεχνικό μέρος. (…) Η χώρα χρειάζεται διαφορετική πορεία. Να φύγουμε από τα μνημόνια, τη λιτότητα, τη φορολογική λεηλασία. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να μπει η Ελλάδα σιγά – σιγά σε μία τροχιά ανάπτυξης.

Όσον αφορά την ευρωζώνη την χαρακτήρισε ως ένα “ασφυκτικό πλαίσιο που πνίγει την οικονομία”.

Στη συνέχεια για το εθνικό νόμισμα, δήλωσε σχετικά:

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Και το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο για να επιτύχουμε τους σκοπούς μας. Το εθνικό νόμισμα για εμάς δεν είναι φετίχ.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι “η διαπάλη για την εναλλακτική λύση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μακρόχρονη” και συνέχισε:

Εμείς κατεβάζαμε στα όργανα του κόμματος διαφορετικά κείμενα για αυτό τον λόγο. Πίστευα ότι αντί να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στα μνημόνια θα επέλεγε το δρόμο της ρήξης με το Ευρωπαϊκό κατεστημένο. Και επομένως μπροστά σε αυτό το δίλλημα θα υπερίσχυαν οι προγραμματικές του θέσεις. Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία έκανε μία άλλη επιλογή.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι “το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του Ποταμιού είναι το τρίτο μνημόνιο. Ένα πρόγραμμα εξόντωσης του ελληνικού λαού” και μίλησε για εναλλακτική λύση ώστε να “φύγουμε από το μνημόνιο”, λέγοντας:

Με τα μνημόνια δεν έχουμε διέξοδο. Εάν συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο θα οδηγηθούμε σε κοινωνική και εθνική εξαφάνιση. Επάνω σε αυτή την καταστροφή προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτική λύση. Για αυτό μάλλον θα χρειαστεί για να φύγουμε από τα μνημόνια να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο, για να εφαρμόσουμε ένα προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο για να βγούμε από την κρίση.

Και συνέχισε:

Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα σε ένα γερμανικό νόμισμα το οποίο δεν αφήνει την Ελλάδα να ανασάνει. Το όραμα μου είναι να έχουμε μία ανεξάρτητη χώρα, με πολυδιάστατες οικονομικές, ενεργειακές και εξωτερικές σχέσεις. (…) Έλεγα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εφόσον επιμένουν στο μνημόνιο, τη λιτότητα και την εξόντωση της χώρας, δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από την επιστροφή στο εσωτερικό νόμισμα. Και αυτό το έλεγα εδώ και χρόνια.