Την πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την δημιουργία του κόμματος Λαϊκή Ενότητα έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιλογή του να προχωρήσει σε εκλογές.

“Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές”, τόνισε αρχικά ο κ. Λαφαζάνης, για να συνεχίσει:

Το Μαξίμου προχωρά σε εκλογές αυγουστιάτικα για να κρύψει τις συνέπειες του 3ου Μνημονίου. Είναι παλιά συνταγή, που ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάνει εκλογές για να αποδυναμώσει την Αριστερή Πλατφόρμα, τη μόνη αντιμνημονιακή δύναμη.

 

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε “πάμε σε εκλογές ενωμένοι”, ενώ εκτίμησε ότι θα αναδειχθούν “σε μεγάλη δύναμη για τις μετεκλογικές εξελίξεις”.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή φωνή, ενώ τόνισε: “Στους πρώτους προγραμματικούς μας άξονες έχουμε τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των μνημονίων”, ενώ είπε χαρακτηριστικά:

Δεν θα είναι ένα ακόμη κόμμα, θέλει να έιναι ένα μέτωπο λαϊκής βάσης, λαΪκής συμμετοχής, λαϊκών αγώνων. ΑΝτιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια, απέναντι στο κατεστημένο, την πολιτική συναίνεση των πολιτικών κορυφών, μέτωπο πατριωτικό, απέναντι στην υποτέλεια, μέτωπο δημοκρατίας και ανασυγκρότησης της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο κόμμα θα επιχειρήσει να αντλήσει ψήφους από τη “δεξαμενή” του 62% που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. “Το ΟΧΙ θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει… η Αριστερά δεν θα γίνει η χλεύη των ηττημένων”.

“Η δική μας εναλλακτική πρόταση προβλέπει και έξοδο από την ευρωζώνη”, τόνισε, μιλώντας για συντεταγμένη έξοδο και προοδευτικό πρόγραμμα. Όπως επέμεινε, είναι λανθασμένη η άποψη ότι εκτός ευρωζώνης υπάρχει η “κόλαση”, δηλώνοντας:

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, δεν θα πάμε σε καταστροφικό δρόμο. Δεν συμμερίζομαι τη λογική “έξω από την ευρωζώνη είναι μόνο η κόλαση”. Έξω από την ευρωζώνη είναι χώρες που προχωρούν θετικά. Δεν δεχόμαστε να είμαστε υποτελείς με μνημονιακά προγράμματα. Αν χρειαστεί για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, θα ακολουθήσουμε και πορεία εξόδου από την ευρωζώνη με προοδευτικό τρόπο και πρόγραμμα για να δώσει ελπίδα και προοπτική σε αυτή τη χώρα.

Στην ερώτηση “αν έχει συζητήσει για ένταξη στο κόμμα των κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου”, δήλωσε: 

Έχουμε συζητήσει με όλους όσους έχουν αντιρρήσεις στα μνημόνια και συνεχίζουμε τις συζητήσεις με όσους διαφοροποιήθηκαν.

 

“Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές”, υπογράμμισε, όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις του αναφορικά με τη διερευνητική εντολή που θα του δοθεί.

“Οι όποιες συνεργασίες, τόνισε, θα γίνουν σε αντιμνημονιακή και προοδευτική βάση”, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ακόμη, σημείωσε ότι με συνέπεια και σταθερότητα κατήγγειλε τα μνημόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν γίνεται να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα”.

“Ο ελληνικός λαός θα ξαναπεί ένα πολύ μεγάλο και δυνατό ΌΧΙ”, συνέχισε. “Tο ΟΧΙ θα νικήσει ξανά”, είπε, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου.