Όταν πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στο σέλινο και τη σοκολάτα ο εγκέφαλος μπερδεύεται. Αλλά όπως και το περισσότερα πράγματα στη ζωή έτσι και αυτή η απόφαση είναι θέμα timing,  σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σίγουρα το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η γεύση αλλά αν δεν αποφασίζουμε γρήγορα τότε ο εγκέφαλος σκέφτεται ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Τελικά ποια είναι η επιλογή; Υγεία ή γεύση; Ιδού η απορία!

aporia-ipop.gr

Οι ερευνητές στο ινστιτούτο τεχνολογίας της Καλιφόρνια αποφάσισαν  να ψάξουν πως λειτουργεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ένα τόσο φοβερό δίλημμα. « Σε τυπικές διατροφικές επιλογές, τα άτομα πρέπει να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά των τροφών όπως η γεύση και η υγεία», λέει η επικεφαλής της έρευνας  Nicolette Sullivan. «Αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι σε ποιο σημείο η γεύση των τροφίμων αρχίζει να εντάσσεται στην διαδικασία επιλογής και σε ποιο σημείο  ο παράγοντας υγείας παίζει το ρόλο του». Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι , αν δεν υπάρχουν κάποιοι διατροφικοί περιορισμοί, τότε αυτό που παίζει βασικό ρόλο είναι η γεύση. Σύμφωνα με τη γεύση οι άνθρωποι αποφασίζουν τι θα φάνε και ο παράγοντας υγείας έρχεται δεύτερος ή και καμιά φορά τρίτος.

Οι ερευνητές έβαλαν 28 άτομα να πάρουν μέρος στο πείραμα που για 4 ώρες δεν είχα φάει τίποτα. Αρχικά έδειξαν στους συμμετέχοντες 160 φαγητά και τους είπαν να επιλέξουν εκείνα που θεωρούσαν πιο υγιεινά. Στη συνέχεια τους έδειξαν 280 τυχαία γλυκά και τους ζήτησαν να επιλέξουν τα αγαπημένα τους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τις κινήσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες όταν έπρεπε να πατήσουν το ποντίκι για να επιλέξουν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες δυσκολεύοντας να επιλέξουν τα μπιζέλια αντί της πίτσα όταν έπρεπε να επιλέξουν κάτι υγιεινό.  Ήταν μεγάλο ο πειρασμός της πίτσας. Έτσι οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο για να επιλέξουν.

Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές είδαν ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτονταν οι συμμετέχοντες ήταν η γεύση και μόνο το 32% σκέφτηκε πρώτα την υγεία. Ύστερα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ανάλογα με το ποσοστό αυτοελέγχου που είχαν.

Ύστερα τους έδειξαν τις φωτογραφίες με τα γλυκά και τα αποτελέσματα ήταν πάλι τα ίδια.  Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να πάρει πολύ γρήγορα αποφάσεις χωρίς να το σκεφτεί. Αν περάσει περισσότερος χρόνος τότε ο εγκέφαλος φέρνει στην επιφάνεια και άλλους παράγοντες που μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση.