Αμέσως μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Νέα Δημοκρατία σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις κάνοντας λόγο για πολιτική ήττα της Κυβέρνηση, η οποία ετράπη σε άτακτη υποχώρηση.

«Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική και  ακύρωσε το “νόμο Παππά”», αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές συνεχίζουν τονίζοντας πως απετράπη το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. «Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη –  παρωδία και ένα διαγωνισμό – φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της Κυβέρνησης».

Η ΝΔ επισημαίνει ότι με τη σημερινή απόφαση διασφαλίστηκε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει και καμία θέση εργασίας να χαθεί.

Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ. που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του

Παράλληλα, οι κύκλοι της ΝΔ υπογραμμίζουν πως το κόμμα ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους. «Αυτό το απέδειξε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες».

«Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους. Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα.

Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες. Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών».

Ποτάμι: Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες

Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής. Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του ’15

Λοβέρδος: Δικαιώθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη

O Aνδρέας Λοβέρδος μιλώντας εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράρξης μίλησε για δικαίωση των των θέσεων και των ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το μήνυμα απ’ την σημερινή διάσκεψη, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, είναι διπλό: Μήνυμα νίκης της Δημοκρατίας και μήνυμα δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αποδείξαμε ότι αν και είμαστε ένα μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, συνεχίζουμε να χαράσσουμε μεγάλους δρόμους για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα. Πρώτοι και μόνοι αγωνιστήκαμε για την δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε την μόνη θεσμικά ορθή και αξιόπιστη λύση. Σημασία δεν έχουν πάντα οι αριθμοί αλλά η ποιότητα, οι αρχές και οι αξίες. Εμείς αποδείξαμε ότι και ποιότητα διαθέτουμε και ότι τις αξίες της δημοκρατίας και του πλουραλισμού τις υπηρετούμε με σταθερή πίστη και προσήλωση. Χαιρετίζουμε σήμερα εκείνους και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση που τελικά ασπάστηκαν τις θέσεις μας

Ένωση Κεντρώων: Οι θέσεις του ΕΣΡ μοιράστηκαν σαν λάφυρα

«Οι θέσεις των μελών του ΕΣΡ μοιράστηκαν σαν λάφυρα κατά τη διάσκεψη των προέδρων», τονίζει η Ένωση Κεντρώων.

Ενώ εμείς προτείναμε συναίνεση, τα άλλα κόμματα διέπραξαν συναλλαγή και νομή λαφύρων. Η μεν Ν.Δ., ενώ ζητούσε να καταργηθεί ο νόμος Παππά, έκανε πίσω και αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑμέχρι τη δωδεκάτη ώρα διαπραγματευόταν με τη Ν.Δ. μοιράζοντας θέσεις του ΕΣΡ. Δυο άλλα κόμματα πήραν μια θέση έκαστο, η Ένωση Κεντρώων πρότεινε μάχιμο δημοσιογράφο που δεν είχε εξαρτήσεις και γνωρίζει άριστα τον χώρο των καναλιών, αλλά το σύστημα δεν είχε προφανώς θέση για άνθρωπο με ικανότητες και ανιδιοτέλεια. Μετά ταύτα η δική μας ψήφος ήταν “παρών” και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Ευχόμαστε στο νέο ΕΣΡ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC