Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του στόχου για δίκαιη ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας προχώρησε στην παρουσίαση του προγράμματος Growth Strategy, το οποίο είναι μία μελέτη 30 σελίδων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει τη βασική πρόταση της Κυβέρνησης προς τους Θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και προς τους παραγωγικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους οποίους θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος:

  • Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
  • Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας με κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Στα πλαίσια της σύσκεψης τέθηκαν επί τάπητος και οι τρόποι με τους οποίους θα δοθεί ώθηση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων στον αγροτικό τομέα, η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό της γεωστρατηγικής θέση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, η αξιοποίηση του τουρισμού, του πλεονεκτήματος της γεωθερμίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι στόχος είναι μέσα από το εθνικό αυτό σχέδιο να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία κατά 10 μονάδες μέχρι το τέλος του 2020.

Το σχέδιο αυτό πρόκειται να εξειδικευθεί ανά κλάδο και ανά περιφέρεια.

«Η Κυβέρνηση θα καταλήξει σε ένα βασικό πλαίσιο προτάσεων, το οποίο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς», αναφέρουν, τέλος, οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Λιάκος, Βαγγέλης Αποστόλου, Χρήστος Σπίρτζης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης.

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ