Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα, ενώ κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση 27 ατόμων, μοναχών και προσκυνητών.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, οι άνεμοι αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις και καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς η πυρκαγιά μαίνεται σε δύο μέτωπα του νησιού.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση κυρίως στο νότιο μέτωπο όπου από το μεσημέρι οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις.

Το νότιο μέτωπο εκτείνεται από την Μονή Μυρτιδίων έως τις Καλοκαιρινές, το Μελισσάρι, τα Πιτσινιάνικα και τα Σταθιάνικα, οι τρεις οικισμοί εκ των οποίων έχουν εκκενωθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, αποφάσισε και την προληπτική εκκένωση της ιστορικής Ιεράς Μονής Μυρτιδίων. Σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι βρίσκονται κάποια σπίτια τα οποία όμως δεν κατοικούνται.

Στόχος της Πυροσβεστικής είναι να οριοθετηθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς κυρίως στο νότιο μέτωπο πριν πέσει το σκοτάδι.

Μαζί με τις ενισχύσεις, πλέον στο νησί επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 116 άντρες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 CANADAIR και ένα ελικόπτερο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος, μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δόκανα και προς Μητάτα.

Σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι «Πρέπει να σβήσουμε άμεσα τη φωτιά… Οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ, ή τη Δευτέρα το πρωί, πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί η φωτιά».

Ευχόμαστε να τελειώνουμε απόψε… Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο απόψε (Κυριακή)

Ο ίδιος σημείωσε ότι η φωτιά πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο , καθώς μεγάλη είναι η ζημιά στο περιβάλλον, αλλά και στην αγροτική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι έχουν καεί 15 με 17 χιλιάδες στρέμματα, που αποτελούνται κυρίως από δασική βλάστηση, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην τουριστική υποδομή του νησιού».

Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσουν στα Κύθηρα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης δήλωσε ότι: «Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου που βρέθηκε σήμερα στο νησί δήλωσε ότι: «Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα».

Gepostet von Dimitrios Kyriakopoylos am Samstag, 5. August 2017