Κυπριακό: Δύο εκθέσεις ετοιμάζει ο Espen Barth Eide

LIKE US ON FACEBOOK

Δύο εκθέσεις ετοιμάζει ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, οι οποίες θα υποβληθούν στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Eide, την στάση του οποίου έχει κατακρίνει τόσο η ελληνοκυπριακή, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Κύπρο, για τελευταία φορά, καθώς αποχωρεί από τα καθήκοντα του για να κατέβει ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Mustafa Akıncı, και άλλους. Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλας» επί της «νεκρής ζώνης», θα πραγματοποιήσει αποχαιρετιστήρια δεξίωση, το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, σε επίσκεψη του την προπερασμένη εβδομάδα στην Κύπρο, όπου ενημέρωσε τους ξένους πρέσβεις στην Λευκωσία, ανέφερε ότι στο Κραν Μοντανά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, «λόγω έλλειψης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών».

Στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αναφέρεται ότι ο κ. Eide θα υποβάλει δυο εκθέσεις στη Γραμματεία του ΟΗΕ.

  • Η πρώτη θα αφορά τις καλές υπηρεσίες και θα δημοσιοποιηθεί.
  • Η δεύτερη θα είναι εσωτερική και θα αναφέρεται στη λειτουργία της ομάδας του ΟΗΕ στο Κυπριακό καθώς και σε απόρρητες πληροφορίες και στοιχεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Eide δήλωσε ότι στην πρώτη έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, θα αποφύγει να αποδώσει ευθύνες.

Μακριά από εμένα αυτό

Όσον αφορά, τις προτάσεις του προέδρου Αναστασιάδη, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, είπε στους ξένους πρεσβευτές πως αυτές «ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο ίδιος, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες και άφησε να θεωρείται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «απέρριψε τουρκική πρόταση για παραμονή 650 Τούρκων στρατιωτών».

Photo: uncyprustalks.org
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved