Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η Κύπρος να προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ουάσινγκτον για την τουρκική Navtex. Η Τουρκία δεσμεύει συγκεκριμένα από τις τρεις το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι μεσάνυχτα της ίδιας μέρας περιοχή μεταξύ των τεμαχίων πέντε και έξι της κυπριακής ΑΟΖ, για τη δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή.

Η “Καθημερινή Κύπρου” μεταδίδει πως η πρεσβεία των ΗΠΑ δηλώνει άγνοια για το θέμα, αλλά μέσα στην ημέρα η Κύπρος αναμένεται να προβεί σε διαβήματα προς την Ουάσινγκτον, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ι. Κασουλίδης:

Μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε. Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσιγκτον

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, εκτιμά πως αυτή η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των “παιχνιδιών” δημιουργίας εντυπώσεων στο οποίο προχωρά η Άγκυρα.

Σημειώνεται πως έχει εκδοθεί anti Navtex απ’ την Κύπρο, η οποία μελετά κι εξετάζει όλες τις κινήσεις.