Απειλή χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζεται ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει την έλευσή του στον Ατλαντικό. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίας σε έκτακτο δελτίο της ανακοίνωσε πως επειδή απειλούνται απ’ τον κυκλώνα οι Μικρές Αντίλλες, τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Η Ίρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό

Ο ύψιστος συναγερμός σημειώνεται ότι επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Τονίζεται πως ο τυφώνας Ίρμα ανέβηκε στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, δηλαδή στο ανώτατο επίπεδο της. Ενδεχομένως μάλιστα να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.

Απ’ την πλευρά του, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) εκτίμησε πως ο κυκλώνας έχει φθάσει ακόμη πιο κοντά στις Υπήνεμες Νήσους και θα πλήξει νησιά της Καραϊβικής σήμερα, Τετάρτη.

Εν συνεχεία αναμένεται να κατευθυνθεί προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, πριν πλήξει τη Φλόριντα το Σάββατο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το NHC, ο κυκλώνας Ίρμα είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.

Ο Donald Trump χθες, Τρίτη, έδωσε την έγκρισή του για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους.