Κριτική άσκησε ο Τουσκ σε ηγέτες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των ηγετών των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη. Μέρκελ, Όρμπαν και Γιούνκερ ήταν παρόντες στη συνάντηση.

Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στις διαφωνίες για τους τρόπους στέγασης των προσφύγων είναι αφελή, όσο η Ευρώπη αποτυγχάνει να σταματήσει τους πρόσφυγες να διαπερνούν τα σύνορα της”, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε πως “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε η αλληλεγγύη να ισοδυναμεί με την αφέλεια, το ανοιχτό μυαλό με την ανικανότητα, η ελευθερία με το χάος. Και με αυτό αναφέρομαι ασφαλώς στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα μας”.

“Εάν θέλετε να βοηθήσετε άλλους, χρειάζεται να είστε σε θέση να μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας”, επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Τουσκ, ενώ παράλληλα έσπευσε να επαινέσει το Μαριάνο Ραχόι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέληξε λέγοντας:

Ο πολιτικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ευρώπης ενάντια σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές, και όχι να γίνουμε σαν και αυτούς