Κρίσιμη μέρα η Πέμπτη για την χώρα μας. Την ώρα που η Ελλάδα έχει πατήσει φρένο και οι οργισμένοι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους, για να διαδηλώσουν κατά του νέου ασφαλιστικού, οι συναντήσεις της Κυβέρνησης με το κουαρτέτο συνεχίζονται κανονικά.

Τι συναντήσεις θα έχει το κουαρτέτο σήμερα;

  • 14:00: Συνάντηση Θεσμών- Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό
  • 15:30: Συνάντηση για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση
  • 16:30: Ραντεβού για την Τράπεζα της Ελλάδας και τον χρηματοπιστωτικό τομέα
  • 18:30: Επαφές για ζητήματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων

Στην συνάντηση της Τετάρτης των Θεσμών με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Σταθάκη έγινε αναπόφευκτα νύξη και για το ασφαλιστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί δεν δέχονται την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, γεννώνται ερωτηματικά με το κατά πόσον ανοίγει και πάλι το θέμα για περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν τα 1,8 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, το κουαρτέτο είπε όχι στον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 50% και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τι πρόταση έκαναν;

Οι δανειστές προτείνουν ο φορολογικός συντελεστής του 50% να επιβληθεί σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 42%.

Ακόμα ένα σενάριο είναι το πλαφόν στην σύνταξη κοντά στα 2.300 ευρώ.

Επιπλέον, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι Θεσμοί θεωρούν υψηλή την εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και ζητούν εισοδηματικά κριτήρια, κάτι για το οποίο όμως η ελληνική Κυβέρνηση είναι κάθετη.

Υπενθυμίζουμε πως στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των Θεσμών, πρόκειται να τεθούν σημεία «κλειδιά» για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, το ασφαλιστικό και η διαμόρφωση των εθνικών και επικουρικών συντάξεων(κριτήρια και προϋποθέσεις).

Σημειώνεται πως τα βασικά αγκάθια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένουν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η φορολόγηση, καθώς και η  διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση για τη φορολογία εισοδήματος, πρόκειται να τεθεί συντελεστής φορολόγησης πάνω από 50% για τα εισοδήματα που φτάνουν έως 30.000 ευρώ χρόνο το 2016, ενώ για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ το χρόνο, ο συντελεστής φορολόγησης σχηματίζεται στο 60% .

Επίσης, σημειώνεται πως σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων δανείων,η ελληνική πρόταση για παράταση στην προστασία των «κόκκινων» δανείων και εξαίρεση από την πώληση σε ξένα funds εκείνων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία, έγινε αποδεκτή από τους Θεσμούς.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, πως σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών, ενημερώνεται σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και το Euro Working Group, το οποίο συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.