Υπάρχουν ενδείξεις εποικοδομητικής συμπεριφοράς από την ΠΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Με ενημέρωσε για το κλίμα που βρήκε. Από την πλευρά μου, τον ενημέρωσα για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας. Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης

Ο κ. Nimetz απ’ την πλευρά του δήλωσε πως υπάρχουν ευκαιρίες για την επανέναρξη των συνομιλιών και την αναζήτηση πιθανών λύσεων ως προς το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Ωστόσο, τόνισε πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί σε πολύ βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο αλλά υποσχέθηκε πως θα κάνει «το καλύτερο δυνατό για να επανενεργοποιήσω σοβαρές συζητήσεις και να αναζητήσω πιθανές λύσεις».

Ο Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας το γεγονός ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο συμπίπτει με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, δήλωσε πως αυτό δεν είναι κακό, «συνηθίζει να με ακολουθεί». 

Αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να είχε και τους ίδιους στόχους. Εμείς πάμε στην Κύπρο να συζητήσουμε τη συνέχεια της Διάσκεψης που έγινε στην Ελβετία, τον τρόπο που θα πρέπει να μεθοδεύσουμε ώστε να ετοιμαστεί με πιο σωστό και πιο αποτελεσματικό τρόπο μια μελλοντική διαπραγμάτευση, να κουβεντιάσουμε για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στις διμερείς [σχέσεις], αλλά και για ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όπως επίσης να κουβεντιάσουμε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα την πορεία της Τουρκίας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δη την τελωνειακή ένωση