Τον αγώνα τους κατά του ασφαλιστικό συνεχίζουν οι αγρότες σ΄όλη την Ελλάδα. Ενεργά στις κινητοποιήσεις έχουν πλέον μπει και οι αγρότες της Αττικής οι οποίοι έχουν παρατάξει πάνω από 200 τρακτέρ στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου κλείνοντας τη διασταύρωση που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Οι απεργίες συνεχίζονται την ώρα που τα Τέμπη είναι κλειστά και στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώνουν και οι οδηγοί ταξί.

Στη κινητοποίηση των αγροτών στη Λ. Μαρκοπούλου συμμετέχουν αγρότες από την Κερατέα, το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, το Κορωπί και την Παιανία.

Όσοι, λοιπόν, οδηγοί επιθυμούν να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο θα πρέπει να κινηθούν μέσω της Αττικής οδού.

Τα Τέμπη, όπως αποφασίστηκε από τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών, θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 έως τις 18:00. Επίσης, το Σάββατο το μεσημέρι και συγκεκριμένα στις 14:00, εκπρόσωποι των αγροτών έχουν κλείσει ραντεβού για να συζητήσουν για το συντονισμό των ενεργειών τους.

Στις 19:00 την Παρασκευή οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας.

Σε ανακοίνωση τους οι αγρότες ζητούν από όλους τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό τους.

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζονται παράλληλα και οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Δυτικής Ελλάδας. Έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

  • Από τις 12:00 έως τουλάχιστον τις 14:00 κλείνουν και η εθνική οδός Πατρών – Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία, από  τις 17:00-22:00 κλείνει ο κόμβος του Κεφαλόβρυσου.

Στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται για τρίτη ημέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά οι οποία θα κλείσουν την εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης από τις 12:00 έως τις 17:00.

Ενεργά στο πλευρό των αγροτών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Όπως έχουν τονίσει θα επισκεφτούν πολλά από τα αγροτικά μπλόκα της Ελλάδας.

Στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τα ταξί τους έχουν βγει οι οδηγοί οι οποίοι, όπως έχουν δηλώσει θα συμμετάσχουν και στην απεργία στις 4 Φεβρουαρίου. 

Κατά την συγκέντρωση της Πέμπτης έξω από το Βελλίδειο, όπου επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica» από τον Βαγγέλη Αποστόλου, ξέσπασαν επεισόδια με τους αγρότες να έρχονται σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα. Τελικά, σύμφωνα με την απόφαση των διοργανωτών, τα εγκαίνια της έκθεσης ακυρώθηκαν.

Μεγάλη ήταν η ένταση που επικράτησε για αρκετή ώρα, με το κλίμα να ηρεμεί λίγες ώρες αργότερα.

Περίπου 15.000 αγρότες συμμετείχαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία ΧΑΝΘ βρίσκονταν επίσης οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλλά και ανθοκόμοι.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η σύγκρουση με την Κυβέρνηση κλιμακώνεται, με τον Β. Αποστόλου να αναφέρει σε δηλώσεις του πως δεν πιστεύει ότι τέτοια επεισόδια εκφράζουν την μάζα των αγροτών.

Τι είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου μετά τα επεισόδια;

«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.

Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.

Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.

Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.

Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.

Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.

Έχουμε πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.

Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση.

Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».

Τι θα γίνει την Παρασκευή;

Σήμερα, Παρασκευή, οι αγρότες θα μείνουν σταθερά στα μπλόκα τους συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς δρόμων.

Οι περισσότεροι αποκλεισμοί θα γίνουν 12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00, ωστόσο, υπάρχουν μπλόκα που θα διαφοροποιηθούν και θα προχωρήσουν σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων.

Οι αγρότες της Αττικής αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Μαρκόπουλου. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης περίπου 80 τρακτέρ ήταν παρατεταγμένα στο σημείο.

photo:Stringer / SOOC