Συνεχίστηκε μέχρι τέλους σε πολύ υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Το νομοσχέδιο μετά από σειρά τροποποιήσεων υπερψηφίστηκε τελικά στο σύνολό του από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε διάταξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία αρχίζει η διαδικασία για τη νόμιμη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης .
Προβλέπει επίσης κατάργηση του δικαιώματος παρατάσεων στις θητείες των μελών του ΕΣΡ, ανοίγοντας στην ουσία το δρόμο για απομάκρυνση τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων και της μητέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνας Αλεξίου.
Σύμφωνα με τον κ.Παππά απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και «μπορούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα, με πνεύμα συνεννόησης προκειμένου να αποδώσουμε στον ελληνικό λαό ένα καθαρό τηλεοπτικό τοπίο».
Τη ρύθμιση για το ΕΣΡ σχολίασε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο η τέως πρόεδρος της Βουλής, σε λογαριασμό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Ανικανότητα» να δημιουργήσει μια θετική προοπτική για το λαό και προσπάθεια να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά την απελπισία και την μιζέρια, καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Να στηρίξουν το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας να θέσει «ρήτρες» διασφάλισης της αντικειμενικής ενημέρωσης, κάλεσε νωρίτερα τους Βουλευτές ο Πάνος Καμμένος.
Σημείωσε πως πρέπει να λήξει «το θέμα της υπερεξουσίας των καναλαρχών και ορισμένων δημοσιογράφων, που συμμετέχουν σε συμμορίες οι οποίες αποφασίζουν την πολιτική εξόντωση πολιτικών, ανεξάρτητα του χώρου που βρίσκονται, ή αν δεν υπηρετούν, συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε επίσης στον επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλο.
Θέλετε ένα νομοσχέδιο θολό, για να χειραγωγείτε είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού προς την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
Ο κ.Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι να στήσουν μηχανισμούς δικούς τους, να εδραιωθεί ένα καθεστώς για να ελέγξει τα «μίντια» να είστε ο βασικός μέτοχος. Σε αυτό τον κατήφορο δεν θα είμαστε μαζί σας. Θα είστε εσείς και οι συνέταιροι σας. Εμείς θα είμαστε απέναντι σας, κατέληξε.
«Ο νόμος είναι διάτρητος εκτός και αν ο υπουργός θέλει να μην εφαρμοστεί και να πάρει αναβολή του χάος», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι ονομαστική ψηφοφορία για 35 άρθρα του νομοσχεδίου είχε ζητήσει η ΝΔ.