“Η χώρα οδηγείται σε εκλογές για να συνεχίσει να παραβιάζει η κυβέρνηση τη λαϊκή εντολή”, ήταν τα πρώτα λόγια της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στην ΕΣΗΕΑ. 

“Θα προβώ σε δημόσιο απολογισμό για όσα έχουν συμβεί”, ανέφερε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Η χώρα οδηγείται σε εκλογές για να συνεχίσει να παραβιάζει η κυβέρνηση τη λαϊκή εντολή, έχοντας απαλλαγεί από αυτό που οι δανειστές αποκαλούν βαρίδι”, συνέχισε.

“Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στα πέντε χρόνια μνημονίου, είναι η πρώτη φορά που οι δανειστές δεν αντιδρούν σε μια εκλογική διαδικασία”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εν συνεχεία είπε: “Διέλυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον απάλλαξαν από τις ζωογόνες πηγές της ύπαρξης του. Κάποιοι αποφάσισαν να κυβερνήσουν χωρίς την κοινωνία, χωρίς τον λαό, συμμαχώντας με τις πιο αντιλαϊκές δυνάμεις της Ευρώπης”.

Αποφάσισαν να κυβερνήσουν χωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς. Υπάρχουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί και πολλές, και είμαι ανάμεσα τους, που προσπαθήσαμε μέχρι τέλους ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί την πολιτική του αξία, τις θέσεις του, την πολιτική του ουσία και να αναλάβει δράση προτού στη χώρα επικρατήσει η μνημονιακή λαίλαπα.

Φανερά απογοητευμένη από την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε η πρώην ΠτΒ, λέγοντας: “Μέχρι τις 30 Ιουνίου προσπαθούσα ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το πρόγραμμα του και να γίνουμε ανάχωμα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Εξάντλησα όσα μέσα είχα για να αποτρέψω αυτό το κακό. Υπάρχουν υπεύθυνοι γιατί όσα ξεκίνησαν με την πανελλαδική συνδιάσκεψη του 2012, κατέληξαν σε ένα κόμμα των μηχανισμών”.

“Είχα πιστέψει ότι δεν μοιράζουμε καρέκλες, αλλά ευθύνες. Ανέλαβα την ευθύνη που μου είχε ανατεθεί και προσπάθησα να αλλάξω την κοινοβουλευτική λειτουργία, με συμμετοχή των πολιτών και με την πολιτεία να αισθάνεται τμήμα της Βουλής. Δέχθηκα επιθέσεις από τον Ν. Φίλη από την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής. Με χυδαίο τρόπο με ταύτισε με τη Χρυσή Αυγή. Με απείλησε, είπε “θα σε τελειώσουμε αν δεν συμμορφωθείς”.

Συμβιβάστηκα με την θλιβερή απραξία του κ. Μαντά που επέτρεψε αυτές τις οργιαστικές επιθέσεις εναντίον μου. Λυπάμαι γιατί δεν κατάφερα να ανατρέψω και να αναστρέψω την Κ.Ο. ως προς τις αποφάσεις που έβγαιναν με κατά παραγγελία καταχωρήσεις σε έντυπα της διαπλοκής”

Πρώτος ο πρώην πρωθυπουργός έπρεπε να ορθώσει ανάστημα για να με προστατέψει. Λυπάμαι που υπήρξαν σύντροφοι μου που από θέσεις υπουργικές δεν βρήκαν τη δύναμη να υπερασπιστούν τη λογική η Βουλή να μην είναι άνδρο υπηρεσιών”, είπε εν συνεχεία η κ. Κωνσταντοπούλου δείχνοντας για ακόμα μια φορά την έντονη δυσαρέσκειά της.

H πρώην Πρόεδρος της Βουλής, συνέχισε τις βολές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

“Με συντρόφους έχουμε υποστεί την καταστολή και τα χημικά και προέβησαν πλέον σε ισορροπιστικές δηλώσεις, όπως εκείνες από τον κ. Σκουρλέτη.

Ο κ. Πανούσης δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνει υπονοούμενα ότι από τις θέσεις μου παράγεται βία. Ο κ. Πανούσης δεν ανακλήθηκε στην τάξη από τον κ. Τσίπρα. Είχα ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να πάρει θέση και δεν το έκανε.

Ο κ. Μάρδας επίσης δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέλαβε για λογαριασμό της κυβέρνησης να μου επιτίθεται με την αξίωση να παραχωρήσει η Βουλή το σύνολο των αποθεματικών της και να εκβιάζει για μια τέτοια απόφαση που δεν μπορούσα να πάρω μονομερώς. Διοχέτευε ψευδώς ότι κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Παρά τις επιθέσεις εναντίον μου έδωσα τη μάχη μέχρι τέλους ακόμα κι όταν πρόσωπα των ΜΜΕ με ευθεία σχέση με το πρωθυπουργικό επιτελείο ανέλαβαν την απόπειρα σπίλωσης μου αλλά και προσώπων της οικογένειας μου, ανάμεσα στα οποία είναι και ο συνιδρυτής του ΣΥΡΙΖΑ και πατέρας μου.

Πίστευα ότι οι επιθέσεις που δεχόμουν δεν είχαν σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά αυτή η πεποίθηση κατέρρευσε.

Μας έλεγαν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές, αυτό έλεγε και ο κ. Τσίπρας. Εδώ έχει ειπωθεί πολύ μεγάλο ψέμα. Υπήρξε εναλλακτική και κατατέθηκαν προτάσεις.

Έκανα προτάσεις για συγκρότηση ομάδων και εργαλείων εξηγώντας πως η υπόθεση της ακύρωσης του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, αποτελούσε μια σύνθετη διαδικασία που απαιτούσε επιτελείο και προετοιμασία με τους συμμάχους μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ακούω τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να λέει ότι δεν μπορούμε να καταγγείλουμε το χρέος μαζί με τον κ. Παππά. Να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς, γιατί οι προτάσεις που κάναμε δεν υιοθετήθηκαν ποτέ. Οι εκκλήσεις μας, συμπεριλαμβάνω και τον Δ. Στρατούλη, δεν εισακούστηκαν. Η Επιτροπή ελέγχων των μνημονίων δεν λειτούργησε.

Η κατάργηση του μνημονίου απαιτούσε επιστράτευση ειδικών και ενεργοποίηση όχι του Eurogroup, αλλά διεθνών οργανισμών.

Ως πρόεδρος της Βουλής και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, συγκρότησα την επιτροπή ελέγχου του χρέους που δούλεψε και παρέδωσε πόρισμα με νομική αρτιότητα.

Τα δικαιώματα του ελληνικού λαού που αναδύονται από το πόρισμα μας, καταστρατηγήθηκαν από την κυβέρνηση η οποία δεν χρησιμοποίησε ποτέ το πόρισμα για αποκήρυξη του χρέους με βάση τις παραδοχές των δανειστών για μη βιωσιμότητα του χρέους.

Γιατί δεν χρησιμοποίησαν την έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους για τις γερμανικές οφειλές; Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα 340 δις ευρώ.

Γιατί δεν προχώρησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης της Siemens; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε την εξέταση του κ. Στουρνάρα; Υποτίθεται πως αυτό το κόμμα έχει σημαία τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς και της δολοπλοκίας. Ο κ. Φλαμπουράρης μου ζήτησε να μην ζορίζω τον κ. Στουρνάρα, τον Ιούνιο.

Ζήσαμε μια πολύ σκοτεινή περίοδο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Βουλής. Ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας με απογοήτευσε για την προσχώρηση του άνευ όρων στον εκβιασμό εναντίον των πολιτών και της δημοκρατίας.

Κομματικά πρόσωπα αλλά και η εφημερίδα Αυγή προέβησαν σε έναν νέο τύπου, καταδοτισμό. Είναι εκλογές εκκαθάρισης του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοκρατίας, είναι εκλογές απαλλαγής από όσους αντιστάθηκαν στα κατεπείγοντα και στα μνημόνια. Αρνήθηκα να παραδώσω τη σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εξωθεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες έχουν αποκαλύψει οι ίδιοι οι δανειστές.

Ο λαός είπε ένα μεγαλειώδες, ιστορικό ΟΧΙ στους δανειστές και επέβαλε να γίνει σεβαστό το αίτημα του, γιατί είναι ο μοναδικός δικαιούχος αυτού του Όχι ο λαός μας. Να έχει συστολή ο κ. Τσίπρας που είπε “το όχι είναι δικό μας”. Το Όχι είναι μόνο του λαού και τον βάζουν στη γωνία.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός προσπαθεί να αποδείξει πως ακόμα κι αν ο λαός αγωνίζεται, υπάρχουν αδιέξοδα. Σε συνθήκες δημοκρατίας, ποτέ δεν μπορεί η Αριστερά να αποδεχθεί τα αδιέξοδα.

Η συνειδητή απόφαση μου είναι σε αυτές τις εκλογές να είμαι παρούσα, ενεργή, θα είμαι στο πλάι εκείνων που για άλλη μια φορά αναλαμβάνουν την ευθύνη, θα συμπράξω ως ανεξάρτητη και συνεργαζόμενη με τη Λαϊκή Ενότητα που αποτελεί το πρώτο ανάχωμα εναντίον του μνημονίου, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε αυτό το ανάχωμα να γίνει ένα πλατύ μέτωπο που θα περιλαμβάνει όσους αγωνιζόμαστε.

Η ΛΑ.Ε πήρε την τρίτη εντολή για να τη στερήσει από τη Χρυσή Αυγή, είμαι περήφανη.

Θα ήθελα τη σύμπραξη του Μίκη Θεοδωράκη και της Πέπης Ρηγοπούλου.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Γιάνη Βαρουφάκη”.

Παρόντες στην ομιλία της κ. Κωνσταντοπούλου είναι μεταξύ άλλων η Ραχήλ Μακρή, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Γιάννης Σταθάς, η Μαρία Μπόλαρη και οι συνδικαλιστές Παναγιώτης Καλφαγιάννης και Νίκος Φωτόπουλος.

Να σημειωθεί ότι υποστηρικτές της πρώην Προέδρου της Βουλής μπήκαν στην αίθουσα και ανήρτησαν ένα πανό το οποίο γράφε:

Έντονη παρέμβαση των συμβασιούχων της Βουλής στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Παρέμβαση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην ΕΣΗΕΑ, από συμβασιούχους της Βουλής.

“Τι θα κάνετε με τους συμβασιούχους της Βουλής που επί μήνες εργάζονται χωρίς να πληρώνονται;”, την ρώτησαν από το ακροατήριο, με την Πρόεδρο της Βουλής να απαντάει:
“Θέλετε προφανώς να προβοκάρετε. Δέχομαι οργανωμένη επίθεση, αυτό λέγεται δολοφονία προσωπικότητας. Εμφανίζονται εδώ μέσα κάποιοι ενεργοί δημοσιογράφοι σε Μέσα Ενημέρωσης ως δήθεν απλήρωτοι εργαζόμενοι του καναλιού της Βουλής. Υπάρχουν άνεργοι και ταλαιπωρημένοι δημοσιογράφοι που δεν είχαν την τύχη να τους τιμά η Βουλή για πάρα πολύ καιρό”.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

Όταν ανέλαβα πρόεδρος της Βουλής δεν μου είπε κανείς ποιο ήταν το προσωπικό της Βουλής. Η Βουλή δείχνει να έχει συμβασιούχους που δεν είχαν καταχωρηθεί πουθενά και ποτέ.