Θετική επί της αρχής σύμφωνα με πληροφορίες των Βρυξελλών είναι η έκθεση συμμόρφωσης σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που έχει υπέβαλε η Κομισιόν στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με δηλώσεις κοινοτικής πηγής η έκθεση βασίζεται σε εισήγηση που έχει γίνει από τους Θεσμούς. Η ίδια πηγή τονίζει, πως τώρα θα πρέπει να ενημερωθούν τα κράτη-μέλη για να μπορέσει να προχωρήσει η  διαδικασία και να περάσει έτσι στην τελική φάση η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Πόσο είναι το ποσό της δόσης;

Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται στα 10,3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα  7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθούν τις επόμενες δύο βδομάδες και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών αλλά επίσης και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια και συγκεκριμένα τον Φθινόπωρο θα δοθούν και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ αφού πρώτα έχουν εκπληρωθεί κάποια από τα προαπαιτούμενα.

Τρία παραμένουν τα ανοιχτά ζητήματα:

Μέχρι στιγμής, τρία φαίνεται να είναι τα ανοιχτά ζητήματα.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι εκκρεμότητες;

  • Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το Ελληνικό
  • Η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ που υπολείπονται στο ΤΑΙΠΕΔ
  • Και η διασφάλιση της διοίκησης νέου Υπερταμείου απέναντι σε πιθανές διώξεις

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ακουστεί το «ναι» στο κρίσιμο EWG;

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από το EWG θα πρέπει μετά τα ξένα Κοινοβούλια να δώσουν την έγκριση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.