Αδύνατη χαρακτήρισε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Κομισιόν, λίγο μετά τη δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, η οποία έκανε κάλεσμα προκειμένου να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, πως οι ενέργειες της Τουρκίας καθιστούν αδύνατη την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επικαλούμενος δηλώσεις του Jean-Claude Juncker, σημείωσε πως «η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη και αυτό καθιστά αδύνατο για την Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οποιαδήποτε απόφαση για το κατά πόσον θα σταματήσει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης και όχι από την Κομισιόν.

Στο debate ανάμεσα στους Merkel και Schulz το βράδυ της Κυριακής, οι δύο πολιτικοί τάχθηκαν εναντίον του να γίνει η Τουρκία μέλος της Ε.Ε., κάνοντας ξεκάθαρους τους σκοπούς τους ως προς αυτό το ζήτημα.

Η κα Merkel εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ε.Ε., ενώ ο κ. Schulz τόνισε πως αν εκλεγεί Kαγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Η Ε.Ε. έχει κατά καιρούς κάνει έκκληση προς τις τουρκικές Αρχές να συμμορφωθούν με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αξίες της Ένωσης προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο, η τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής καλή πρόθεση.

Photo: Shutterstock