Κόκκινος πάγος και γαλάζια ομίχλη περιβάλλουν τον πλανήτη Πλούτωνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Πολλοί δηλώνουν έκπληκτοι για το γαλάζιο ουρανό, ενώ η εξήγησή του έχει ως βάση τη διάθλαση του φωτός από τα σωματίδια υδρογόνου της ατμόσφαιρας.

Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι είχε δημοσιευτεί από τη NASA η κοντινότερη φωτογραφία του πλανήτη.

Σε φυσιολογικές συνθήκες η ομίχλη είναι κόκκινη ή γκρι, ωστόσο, όταν υπάρχει διάθλαση του ηλιακού φωτός, τότε η ομίχλη είναι γαλάζια.

“Ποιος θα το περίμενε να υπάρχει γαλάζιος ουρανός στους δακτυλίους του Πλούτωνα! Είναι υπέροχο!”, δήλωσε ο Alan Stern, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών στο Southwest.

Τα μικροσωματίδια υδρογόνου της ατμόσφαιρας, μπορεί στη Γη να είναι εξαιρετικά μικρά, όμως στον Πλούτωνα είναι μεγαλύτερα.

Tα σωματίδια αυτά, που είναι σωματίδια αιθάλης, δημιουργούνται σε μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα, εκεί όπου το φως διαθλάται και ιονίζει τα άτομα υδρογόνου και μεθανίου. Έτσι αυτά αντιδρούν και έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσότερο φορτισμένων ανιόντων και κατιόντων.

Αυτά κάνουν και πάλι συνδυασμούς σχηματίζοντας μικρομόρια. Αυτή η διαδικασία καταγράφηκε πρώτη φορά από τους επιστήμονες στον δορυφόρο του Ουρανού, Τιτάνα.

Τα πτητικά αέρια που σχηματίζονται γίνονται όλο και πιο πυκνά και συγκεντρώνουν στην επιφάνειά τους πάγο, έτσι εξηγείται και το κόκκινο χρώμα του Πλούτωνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη ότι υπάρχουν πολλές επιφάνειες στον πλανήτη που είναι καλυμμένες με πάγο. Αυτές οι επιφάνειες δεν φαίνονται με ευκολία, καθώς βρίσκονται κάτω από άλλες επιφάνειες με πάγο του Πλούτωνα.

“Μου προκαλεί μεγάλη έκπληξη που αυτό το νερό φαίνεται να είναι τόσο κόκκινο”, είπε επιστήμονας της ομάδας, ενώ συμπλήρωσε πως “Ακόμη δεν έχουμε κατανοήσει τη σχέση ανάμεσα στο παγωμένο νερό και τα κοκκινωπά σωματίδια αιθάλης στην επιφάνεια του Πλούτωνα”.

Ακόμα, τον Αύγουστο η NASA είχε κάνει γνωστή την ύπαρξη νερού στον Άρη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Υπάρχει νερό στον Άρη. Το νερό είναι αλμυρό σε υγρή μορφή και διατρέχει κρατήρες και χαράδρες του πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες”.