Η ρεσβερατρόλη, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και τα σταφύλια, τα μούρα, τη σκόνη cocao και τα φιστίκια, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν την απώλεια οστού σε ποντίκια και αρουραίους, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, μια χούφτα φιστίκια και μία σοκολάτα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αρκούν, αν φοβάσαι ότι μελλοντικά θα εμφανίσεις οστεοπόρωση.

Οι Δανοί ερευνητές απέδειξαν ότι από την ένωση αυτή του φυτού, προκύπτει ένα είδος φυσικής φαινόλης, που αυξάνει την οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης σε άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο, η οποία, όμως, έχει συνδεθεί με φλεγμονή χαμηλού βαθμού, που μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστού.

Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με ένα σύμπλεγμα από παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Η Dr Marie Juul Arnstrup, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus, δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τη δύναμη της ρεσβερατρόλης ως φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης στους ανθρώπους. Τα ευρήματά υποδηλώνουν ότι η ένωση διεγείρει τα κύτταρα σχηματισμού οστού μέσα στο σώμα».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας της Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού, αξιολόγησε την οστική πυκνότητα και τα σημάδια του σχηματισμού των οστών, αλλά και την απορρόφηση, σε 66 μεσήλικες άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Οι άντρες έλαβαν για πάνω από 16-εβδομάδες, μία δόση 500-χιλιοστογραμμαρίων της ρεσβερατρόλης, μια δόση 75-χιλιοστογραμμαρίων της ένωσης ή ένα εικονικό φάρμακο, δύο φορές την ημέρα.

Οι άνδρες που έλαβαν την υψηλότερη δόση της ρεσβερατρόλης είχαν 2,6% αύξηση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ογκομετρική οστική πυκνότητα, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο.

Η υψηλή ομάδα ρεσβερατρόλης είχε επίσης, 16% αύξηση των επιπέδων του σχηματισμού οστού δείκτη οστικής αλκαλικής φωσφατάσης (ΒΑΡ) σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Ο Δρ Ãrnstrup είπε: “Σε μόλις τέσσερις μήνες λήψης υψηλής δόσης ρεσβερατρόλης, είδαμε σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα, στη σπονδυλική στήλη και αυξημένα επίπεδα σχηματισμού των οστών σε δείκτη BAP. Βέβαια, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμήσουμε το κατά πόσον αυτά τα οστά έχουν προστατευτικές επιδράσεις σε πληθυσμούς που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, κατά τη διάρκεια μακροχρόνιας θεραπείας.”

Το κόκκινο κρασί περιέχει ποσότητα ρεσβερατρόλης, περίπου 0,2 και 5,8 mg / l, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιών, ενώ η σοκολάτα περιέχει 0,35 έως 1,85 mg / kg. Η ρεσβερατρόλη πωλείται επίσης και ως συμπλήρωμα διατροφής.