Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι έτοιμο και θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, όπως προέκυψε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι οι αναγκές των τραπεζών θα είναι κάτω των 25 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση υπογράμμισε την κρισιμότητα της τήρησης του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία «πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, πρέπει να είναι η τελευταία, ενώ επισημάνθηκε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι ο συνδυασμός της με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και στη λειτουργία των τραπεζών.

«Ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους» τονίζει  επίσημη το πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και «ζητά συντονισμό και συλλογική προσπάθεια από όλους, ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα».

Photos: Nikos Libertas / SOOC