Σίγουρα θυμάσαι τον μύθο με τον Νάρκισσο, ο οποίος ερωτεύτηκε την αντανάκλασή του. Απ’ αυτόν προήλθε και ο όρος “ναρκισσισμός” άλλωστε. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα έρχεται να αποδείξει το αντίθετο.

Ο Νάρκισσος, ένα απ’τα πιο χαρακτηριστικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, ήταν ένας ωραίος νεαρός, ο οποίος κοιτούσε το πρόσωπό του στα νερά μιας πηγής. Σ’αυτή τη θέα λέγεται πως θέλχτηκε τόσο πολύ που θέλησε να την πιάσει. Δεν τα κατάφερνε όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειές του και έτσι, υπέστη μαρασμό και πέθανε. Στη θέση του φύτρωσε το ομώνυμο άνθος.

Οι έρευνες έρχονται λοιπόν, να καταρρίψουν αυτόν τον μύθο. Οι εξαιρετικά ναρκισσιστές άντρες νιώθουν μια δυσφορία και όχι ευχαρίστηση όταν κοιτάζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Σύμφωνα με τις έρευνες, αγωνίζονται για ν’ αντιμετωπίσουν μια αρνητική άποψη για τον εαυτό τους ακόμα κι αν αυτή η αρνητικότητα βρίσκεται στο υποσυνείδητό τους.

Ο ναρκισσισμός, υπό την έννοια της υπερβολικής αυτοπεποίθησης, πηγαίνει μαζί με την αρνητική επίδραση προς τον εαυτό σε ακούσιο επίπεδο. Αυτό δείχνει μια αμφισημία ή σύγκρουση για όσους χαρακτηρίζονται “ναρκισσιστές”.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στους ψυχολόγους αλλά μάλλον όχι τόσο διαδεδομένο στο κοινό. Ο Jauk ελπίζει πως η μελέτη του μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση ότι οι ναρκισσιστές δεν είναι απλώς “κακοί” άνθρωποι, αλλά κάτι πιο περίπλοκο και βαθύ υπάρχει.

Ο ναρκισσισμός είναι ένα θέμα ενδιαφέροντος τόσο για την επιστήμη όσο και για το κοινό, καθώς οι τελευταίες δεκαετίες με τα social media κυρίως ευνοούν τη ναρκισσιστική συμπεριφορά.

Photo: theodysseyonline.com