Να ξεκαθαρίσει τη θέση της και μάλιστα άμεσα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ζητούν Μέρκελ- Σόιμπλε. Παράλληλα, καλούν τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας να κάνει το καθήκον της.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Έντα Κένι, στο Βερολίνο σημείωσε:

Το καθήκον της νέας πρωθυπουργού θα είναι να αποσαφηνίσει το ερώτημα τι είδους σχέση θέλει να οικοδομήσει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Παράλληλα,  η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ιταλικών τραπεζών και τόνισε πως «δεν αναμένει κάποια κρίση στην Ιταλία ως αποτέλεσμα της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.«Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, υπάρχουν εντατικές συνομιλίες της ιταλικής κυβέρνηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαι πεπεισμένη ότι τα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν εκεί θα επιλυθούν με καλό τρόπο. Συνολικά, δεν βλέπω κρίσιμες εξελίξεις» επισήμανε η Καγκελάριος.

Δηλώσεις Σόιμπλε:

Από την πλευρά του, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε «η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τα επόμενα βήματά της το συντομότερο δυνατόν».

Για την Ισπανία και την Πορτογαλία:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία» και τόνισε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος τραπεζικής κρίσης στην ΕΕ», ενώ ανέφερε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες με τα επισφαλή δάνεια.