Μια μέρα μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα και με τον ίδιο να βρίσκεται πλέον στη Γερμανία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal για τον κίνδυνο εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα προς τη Γερμανία, καλώντας την να δείξει εμπιστοσύνη.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ καλεί την Γερμανία και τους υπόλοιπους πιστωτές να καταλήξουν σε λύση για το χρέος μέσα στις επόμενες εβδομάδες γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για να βγει η Ελλάδα απ’ την οικονομική κρίση που την πλήττει τα τελευταία 7 χρόνια.

Μια αναβολή στην λύση για το χρέος, τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, θα μπορούσε να σημαίνει ότι δυσκολέψει την πραγματοποίηση του στόχου για ανάκαμψη το 2017.

Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ενταχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο. Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δεν συμφωνεί με την θεωρία ότι η Γερμανία αποφεύγει τη συζήτηση για το χρέος λόγω των εκλογών της και θεωρεί πως απλά υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και τη θέλησή της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης».

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί ότι εάν δεν γίνουν όλα τα απαραίτητα επόμενα βήματα, τότε θα υπάρχει κίνδυνος για την έξοδο της Ελλάδας απ’ το Μνημόνιο, «και αυτό θα είναι μειονέκτημα και της Ελλάδας και των πιστωτών της».

Photo: Nikos Libertas / SOOC