Οι περιπτώσεις οικογενειών με οικονομικά προβλήματα, άνεργους, μονογονείς, ανάπηρους κτλ., που ζουν χωρίς ρεύμα σοκάρουν στο άκουσμά τους. Σκέφτεται κανείς πώς γίνεται να μην έχεις ρεύμα; Πώς ζεσταίνεσαι τις κρύες μέρες του χειμώνα; Πώς είναι να μην έχεις φως, ψυγείο, και πόσα άλλα βασικά μπορεί να στερείσαι έτσι;

Και αν ήδη έχει σφιχτεί το στομάχι σου, σκέψου τώρα ότι υπάρχουν οικογένειες που ζουν χωρίς νερό. Αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό και η ΕΥΑΘ τους κόβει την παροχή. Ήδη τον τελευταίο μήνα έμειναν χωρίς νερό περίπου 10-15 οικογένειες, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών, ενώ στην Πυλαία υπάρχει πολυκατοικία, στην οποία τρία διαμερίσματα δεν έχουν υδροδότηση. Γίνεται να ζήσεις χωρίς το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό; Δε γίνεται!

Η Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών δέχεται σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες απεγνωσμένους που ζητούν βοήθεια. Λένε ότι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το λογαριασμό του νερού και ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν για να μην τους το κόψουν.

Τα μέλη του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων της Τούμπας, μαζί με την Επιτροπή Δράσης, δεν μπορούν να καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αναζητούν λύσεις για τους συμπολίτες τους που υποφέρουν. Οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το σοβαρό αυτό θέμα. Ήδη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκο Παπαδάκη, προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους, ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

“Ο κ. Παπαδάκης μάς διαβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι στο εξής να μην γίνεται διακοπή νερού σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι. Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν με το εκκαθαριστικό τους στην εταιρεία, ώστε να προχωρά άμεσα στην επανασύνδεση. Εμείς δεν εφησυχάζουμε, γιατί πρόκειται απλά για μια προφορική δέσμευση, ενώ στην πράξη η μη διακοπή του νερού σε άτομα με προβλήματα θα έπρεπε να διασφαλίζεται ακόμη και με νόμο του κράτους. Μέχρι να εξασφαλίσουμε πραγματικές δεσμεύσεις δεν αποκλείουμε νέες κινητοποιήσεις” λέει ο Νίκος Κτενάς, μέλος της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών.

Όσον αφορά τα κοινωνικά τιμολόγια και αν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, ο κ. Κτενάς είπε ότι “για μια οικογένεια με μηδενικό εισόδημα το να έχει εκπτώσεις και ρυθμίσεις οφειλών δεν βοηθάει”.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, μπορείς να απευθυνθείς στην Επιτροπή Δράσης Δυτικών Συνοικιών στo τηλέφωνο: 2310265730, στο email: [email protected] και στο blog.