Συνάντηση είχαν οι κ.κ. Κέρι και Πούτιν κατά την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του πολέμου στην Συρία. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε στον Ρώσο Πρόεδρο ότι η διπλωματία δεν γίνεται να συνεχιστεί, χωρίς συγκεκριμένα βήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το State Department τα λόγια του Τζον Κέρι προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν τα εξής:

Χωρίς συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα βήματα, οι διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον

Οι δύο άνδρες είχαν μια τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οι δυο τους τόνισαν την ανάγκη για αύξηση της πίεσης κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Όταν ο Τζον Κέρι έφθασε στη Μόσχα είχε χαμηλές προσδοκίες για την έκβαση της συνάντησης, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος τόνιζε: «Είτε θα βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι για το θέμα της Συρίας, είτε όχι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Εάν δεν κάνουμε κάτι, θα διαλυθούν όλα. Αυτό θα έφερνε το τέλος της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, και δεν θα ωφελούσε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον κόσμο, ή, το πιο σημαντικό από όλα, το λαό της Συρίας”.

Photo: AFP