Από εχθές, Πέμπτη 24 Ιουλίου, έχουμε επίσημα έναν νέο κατοικήσιμο πλανήτη, τον Kepler 452b, που μοιάζει πολύ στη δική μας Γη.

Η αποστολή Kepler της NASA έκανε το θαύμα της και επιβεβαίωσε τον πρώτο πλανήτη που βρίσκεται σε “κατοικήσιμη ζώνη” γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο.

Η NASA έχει δώσει ήδη με το χθεσινό δελτίο Τύπου της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πλανήτη-ξάδερφο της Γης.

Ποια είναι όμως τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πλανήτη;

  • Ο πλανήτης Kepler 452b, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου. Ο Κύκνος είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Η ονομασία Κύκνος οφείλεται στον Ερατοσθένη, ενώ οι υπόλοιποι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τον αστερισμό Όρνις (πουλί γενικά).
  • Ο πλανήτης είναι περίπου κατά 60% μεγαλύτερος από τη Γη. Το νερό του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται σε υγρή μορφή, αλλά και ο ήλιος του κατατάσσεται στον φασματικό τύπο G2, όπως και ο δικός μας.
  • Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ούτε η μάζα ούτε η σύστασή του, ωστόσο με βάση προηγούμενες μελέτες οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει βραχώδη επιφάνεια. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.
  • Παρά το μεγαλύτερο μέγεθός του σε σχέση με τη δική μας Γη, η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον αστέρα είναι 385 ημέρες, κάτι που καθιστά ένα έτος όμοιο χρονικά με ένα αντίστοιχο δικό μας.
  • Το μητρικό άστρο Kepler-452 έχει “ηλικία” 6 δισεκατομμύρια έτη, δηλαδή είναι γηραιότερο κατά 1,5 δισ. χρόνια από τον Ήλιο. Επίσης, έχει την ίδια θερμοκρασία, είναι 20% πιο φωτεινό και έχει 10% μεγαλύτερη διάμετρο.
  • Ο Kepler 452b είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον “ήλιο” του.
  • Ο Kepler 452b είναι ένας από τους δώδεκα νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Για να παραμείνουν σ’ αυτόν, οι εξωπλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν διάμετρο κατά δύο φορές μικρότερη από εκείνη της Γης και να βρίσκονται σε τροχιά στην “κατοικήσιμη ζώνη” ενός αστεριού, δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί για να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.
  • Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ.