Πόσες φορές βγαίνεις έξω από τα ρούχα σου, πάνω σε έναν έντονο καυγά; Πόσες φορές νιώθεις να «τρελαίνεσαι» με κάποιον φίλο, συνάδελφο ή την κοπέλα σου καυγαδίζοντας με τις ώρες για κάτι ανούσιο; Keep Calm γιατί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι πολύ μεγαλύτερος, όταν είσαι θυμωμένος ή έντονα στρεσαρισμένος από κάποια λεκτική διαμάχη.

Έως και 8,5 φορές μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου, μέσα στις πρώτες δύο ώρες, μετά από ένα έντονο ξέσπασμα θυμού ή άγχους, όπως αναφέρουν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, που διενήργησε το πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ σε συνεργασία με το Βασιλικό νοσοκομείο της Αυστραλίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Μπάκλεϊ, μελέτησαν, με τη βοήθεια στεφανιαίας αγγειογραφίας, 687 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο, εξαιτίας πιθανού εμφράγματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μια συνηθισμένη λεκτική διαμάχη με  κάποιον γνωστού σου, όταν κινείται σε λογικά πλαίσια και δε χάνει τα όρια, τότε δεν αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, όταν χάνονται τα όρια, η κατάσταση ξεφεύγει και το αίμα «ανεβαίνει πάνω απ’ το κεφάλι», ο καρδιαγγειακός κίνδυνος τουλάχιστον οκταπλασιάζεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν με τη μέθοδο της αγγειογραφίας, πως το οξύ μπλοκάρισμα των στεφανιαίων αρτηριών, έχει πολλές μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί, μετά από περιστατικά πολύ έντονου θυμού.

Ο κίνδυνος αυξάνει, επειδή, λόγω του έντονου θυμού, επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς και αυξάνεται η πίεση του αίματος, πράγμα επιβαρυντικό, ιδίως αν υπάρχει τάση για θρόμβωση σε έναν άνθρωπο,

αναφέρει ο Μπάρκλεϊ.

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήξερες, πως ο έντονος θυμός μπορεί να «πυροδοτήσει» έμφραγμα του μυοκαρδίου, όμως αυτό που σίγουρα δεν είχες ακούσει είναι οι 9,5 φορές παραπάνω στις οποίες είσαι εκτεθειμένος στον κίνδυνο του εμφράγματος, μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο.

Αν, λοιπόν,  θυμώνεις εύκολα, keep calm και έλεγξε τα νεύρα σου, γιατί το έμφραγμα καραδοκεί!