Το τζάκι έχει ήδη ανάψει, κουβερτάκια έχουν απλωθεί στους καναπέδες και αν ζούσαμε σ έναν φανταστικό κόσμο μίας διαφήμισης, όλη η οικογένεια θα μαζευόταν στον καναπέ, θα έπινε ζεστή σοκολάτα και θα γελούσε όσο το χιόνι ή η βροχή θα έπεφτε έξω από το παράθυρο. Αυτή η φανταστική οικογενειακή στιγμή μάλλον υπάρχει σε ελάχιστα σπίτια, αλλά όλο το υπόλοιπο σκηνικό υπάρχει… ο καθένας μας ξεχωριστά απολαμβάνει την σπιτική θαλπωρή, τη ζέστη από το τζάκι ή έστω τη σόμπα υαλογόνου ή ακόμα και μόνο από την κουβέρτα του…

Η μητέρα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και ψωνίζει για το μεσημεριανό τραπέζι για τα παιδιά που θα γυρίσουν μετά το σχολείο και προγραμματίζει το τραπέζι του Σαββατοκύριακου που θα βρεθεί όλη η οικογένεια μαζί. Μπροστά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ προσπερνάει τον κύριο που κάθεται στα σκαλιά μ ένα χάρτινο ποτήρι μπροστά του και περιμένει μερικά νομίσματα από κάποιον περαστικό για να μπορέσει να αγοράσει κάτι για να καλύψει την πείνα του ή την πείνα του παιδιού του. Η μητέρα κοιτάει με κενό βλέμμα έξω από την βιτρίνα του σούπερ μάρκετ μία γυναίκα βαμμένη με λευκή μπογιά η οποία κάνει τον μίμο και δίπλα της βρίσκεται ένα καρότσι με την κόρη της. Προσπαθεί να κάνει τους περαστικούς να χαμογελάσουν για να μπορέσει να μαζέψει μερικά κέρματα ώστε να δώσει το γάλα στο μωρό της και όμως το καλαθάκι παραμένει άδειο. Στο ίδιο ταμείο με την μητέρα της ιστορίας μας, βρίσκεται μία κυρία η οποία «καθυστερεί» την ουρά καθώς μετράει τα κουπόνια με τα οποία θα πληρώσει τα τρόφιμα που πήρε για τα 2 της παιδιά της. Δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να τα αγοράσει!

Η μητέρα της ιστορίας μας θα επιστρέψει στην σπιτική θαλπωρή της, χωρίς να έχει προσέξει αυτούς τους 3 ανθρώπους… υπάρχουν όμως και αυτοί εκεί έξω, οι οποίοι χρειάζονται την βοήθεια μας. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται απλά να τους δείξουμε την ανθρωπιά μας και να τους δώσουμε μερικά κέρματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν! Και αν βγάλεις από τη τσέπη σου μερικά κέρματα θα δεις το πρόσωπο τους να λάμπει από χαρά αλλά και από συγκίνηση.  Θα αισθανθούν ότι τους χάρισες τον κόσμο όλο, γιατί θα μπορέσουν να φάνε, να καλύψουν την πιο βασική τους ανάγκη δηλαδή!

Πριν προλάβεις να μου πεις πως και εσύ πεινάς γιατί σου μείωσαν τον μισθό, γιατί σου έβαλαν επιπλέον φόρους θα σου πω όσο πιο επιθετικά μπορώ ότι ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣ. Έχεις ένα σπίτι να μείνεις, έχεις έστω μία φρυγανιά να καλύψεις την πείνα σου και στην τσέπη σου έχεις σίγουρα ένα πακέτο τσιγάρα ή κάποιο smartphone. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά, όχι γιατί είναι τεμπέληδες ή επειδή βρήκαν την εύκολη λύση της ζητιανιάς… αλλά γιατί η ζωή τους οδήγησε σ αυτή τη κατάσταση. Πριν λίγες μέρες είδαμε μία  4μελή οικογένεια η οποία αναγκάστηκε να μείνει σ ένα αυτοκίνητο. Όλοι κινητοποιηθήκαμε να τους βοηθήσουμε, αγανακτήσαμε με την πολιτική διοίκηση της χώρας και όντως καταφέραμε να τους δώσουμε τα απαραίτητα. Δεν είναι οι μόνοι όμως…

Αφορμή γι αυτό το κείμενο ήταν ένα βίντεο. Μία τηλεοπτική εκπομπή βγήκε στους δρόμους με κρυφή κάμερα και έβαλε έναν από την ομάδα να ζητάει από περαστικούς που έτρωγαν πίτσα ένα κομμάτι γιατί πεινούσε. Κανένας δεν του έδωσε ούτε ένα κομμάτι. Στη συνέχεια, αγόρασαν μία πίτσα και την έδωσαν σ έναν άστεγο. Ο άνθρωπος που ζητούσε ένα κομμάτι πίτσα νωρίτερα, πήγε και στον άστεγο… ο οποίος του προσέφερε χωρίς δεύτερη σκέψη να φάει, ακόμα και αν ο ίδιος την χρειαζόταν περισσότερο. Αμέσως μετά ο άνθρωπος από την εκπομπή σηκώθηκε, τον ευχαρίστησε και του έδωσε μερικά χρήματα και ο άστεγος έβαλε τα κλάματα καθώς δεν περίμενε να τον βοηθήσει κανείς.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το βίντεο. Είναι η ζωή μας όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι μένουν στο δρόμο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ζητάνε αθόρυβα βοήθεια. Άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να κάνουν να μιλήσουν σε κάποιον άλλον άνθρωπο μέρες, γιατί όσο κάθονται στο πεζοδρόμιο κανείς δεν τους δίνει σημασία, καθώς έχουμε μάθει ότι μας χαλάει την όμορφη ζωή μας να το αγνοούμε, έχουμε μάθει να το βγάζουμε από το πλάνο μας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα περάσεις μπροστά από κάποιον που έχει ανάγκη, μίλα του και δώστου λίγα χρήματα. Θα τον βοηθήσεις να επιβιώσει, θα του φτιάξεις την ημέρα και σίγουρα θα αισθανθείς και εσύ πολύ καλύτερα. ….ακόμα και αν χρειαστεί να καπνίσεις λιγότερο ή αντί για 2 πακέτα μακαρόνια να πάρεις ένα!

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα

Επιστροφή στην κατηγορία