Παραιτήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κόμμα οι Αλέξανδρος Μπίστης, Νάγια Νικολάου και Έλενα Πατρικίου.

Σε ανακοίνωσή του ο πρώτος αναφέρει μεταξύ άλλων:

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, οδηγείται σε παραίτηση και προκηρύσσει εκλογές, προκαλώντας τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν 22 χρόνια κοινής πορείας, κοινών αγώνων και αγωνιών, με νίκες και ήττες, με ελπίδες, προσδοκίες και όνειρα για «έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός», καταλήγουν στο φιάσκο του 3ου Μνημονίου. Παρά το συγκλονιστικό 62% του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, η κυβέρνηση υποκύπτει στον πραξικοπηματικό εκβιασμό των δανειστών της χώρας, εξαναγκαζόμενη σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση, που τη φέρνει σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, τις προγραμματικές δηλώσεις, τις διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, με την εκπεφρασμένη βούληση του ελληνικού λαού.

Μια μικρή ηγετική ομάδα της κυβέρνησης και του κόμματος, με πρωτεργάτη τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναζητήσει ενωτικά και συλλογικά ένα σχέδιο απεγκλωβισμού της χώρας από το μνημονιακό αδιέξοδο και αποκατάστασης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, αθετεί για πολλοστή φορά τις δεσμεύσεις του ίδιου του προέδρου, μεταφέρει το πραξικόπημα στο εσωτερικό του κόμματος και με ένα πρωτοφανές ρεσάλτο το οδηγεί σε μνημονιακή μετάλλαξη, χωρίς τη συναίνεση κανενός συλλογικού οργάνου. Υιοθετεί το δόγμα των μονόδρομων («ΤΙΝΑ»), αναμασά την καραμέλα του «success story».

Με θλίψη σάς δηλώνω πως αυτή η εξέλιξη καθιστά αδύνατη την παραμονή μου στην Κεντρική Επιτροπή και την Οργάνωση Μελών ενός κόμματος που δεν υπάρχει πια.

Και καταλήγει λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον συγκαταλέγεται στα κόμματα του παλαιού πολιτικού σκηνικού γιαυτό σύντομα θα αποτελέσει κι αυτός παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα, όπου ο πρόεδρος του με μια στενή ομάδα στελεχών αποφασίζουν αγνοώντας τις συλλογικές κομματικές διαδικασίες και αποφάσεις. Η πρωτοφανής απόφαση προκήρυξης εκλογών με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου είναι πράξη αυταρχισμού που περιφρονεί και διαλύει το κόμμα ενώ ταυτόχρονα χάθηκε η τελευταία ευκαιρία δημιουργίας ενός συντεταγμένου σχεδίου απεμπλοκής, τονίζει μεταξύ άλλων η Νάγια Νικολάου.

Από την πλευρά της η  Έλενα  Πατρικίου σημειώνει μεταξύ άλλων:

Για μια ακόμα φορά η ηγετική ομάδα μας πρόλαβε, προκαταλαμβάνοντας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την απόφαση για Έκτακτο Συνέδριο που ο ίδιος ο σύντροφος απελθών πρωθυπουργός είχε εκβιαστικά υπαγορεύσει στην Κεντρική ανακοίνωσε την απόφαση της προσωπικής του ομαδούλας για πρόωρες εκλογές.

Η κ.Πατρικίου κατηγορεί ακόμη το είδος της δημοκρατίας που εφαρμόστηκε από την ηγετική ομάδα επί τρία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι, ο σύντροφος απελθών πρωθυπουργός και οι παρά τω πρωθυπουργώ σύντροφοι απελθόντες υπουργοί το εφάρμοσαν και στην ίδια την κοινωνία αντιστέφοντας και διαστρέφοντας πραξικοπηματικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και σέρνοντας στην λάσπη της συκοφαντίας την συντρόφισσα Κωνσταντοπούλου.