Δεν ακούστηκαν προτάσεις, αλλά μόνο κριτική, η οποία ήταν κατασκεύασμα δόλου, τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το βήμα της Βουλής.

Στην συνέχεια τόνισε πως «ό, τι ακούστηκε για την μεταρρύθμιση αποτελεί αντεστραμμένη πραγματικότητα. Κατηγορηθήκαμε ότι είναι εικονική η μεταρρύθμιση μας».

Δεν απέκλεισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερα του ενός ασφαλιστικά ταμεία τονίζοντας, ωστόσο, στη δευτερολογία του ότι δεν θα πρέπει να αποκλίνουμε από τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης.

Τα σημαντικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Εργασίας:

«Δεν ακούσαμε προτάσεις. Tο χειρότερο είναι ότι η κριτική που ακούστηκε στους μόνους που έχουν προτάσεις -προς εμάς- ήταν κατασκεύασμα δόλου.

Εμείς δεν θα εφαρμόσουμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά θα αξιοποιούμε τα αποθέματα των επικουρικών ταμείων.

Ό, τι ακούστηκε για την μεταρρύθμιση αποτελεί αντεστραμμένη πραγματικότητα. Κατηγορηθήκαμε ότι είναι εικονική η μεταρρύθμιση μας.

Ενοποιήσεις κάνατε και εσείς. Πρόσοψης ενοποιήσεις. Ενοποιούσατε στο ΙΚΑ και κρατούσατε όλους τους κανόνες του κάθε ταμείου με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες συντάξεις.

Εμείς θέλουμε όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι να έχουν τους ίδιους όρους. Από τον νέο που κόβει την πρώτη σελίδα στο μπλοκάκι του μέχρι και τον Πρόεδρο στον Άρειο Πάγο.

20% ο καθένας σε σχέση με το εισόδημα του. Αυτό λέμε για τις εισφορές. Γιατί ο μισθωτός να τραβάει μόνος το κάρο;

Ο εξορθολογισμός δεν αρκεί, αν δεν συνεπάγεται κοινωνική δικαιοσύνη.

Λέτε ότι η δημιουργικότητα λείπει στα μπλοκάκια των 500 και η δημιουργικότητα τρέχει από τα αυτιά των αφεντικών. Γιατί αυτή τη στιγμή ο ιδιοκτήτης μίας μεγάλης δικηγορικής εταιρείας πληρώνει την ίδια ασφαλιστική υποχρέωση με εκείνον που δουλεύει σαν δούλος με το μπλοκάκι των 500 ευρώ. Αυτό λέτε δικαιοσύνη;

Είναι αδικία να υπολογίζουμε την εισφορά στο πραγματικό εισόδημα; Αυτό είναι ταξικό μίσος; Εμείς το λέμε κοινωνική δικαιοσύνη και το λέει το σύνταγμα στο άρθρο 25. Ό, τι ακούστηκε σαν κριτική είναι η αντεστραμμένη πραγματικότητα. Εμείς για πρώτη φορά δεν εφαρμόζουμε καθεστώς ισονομίας διαταξιακά αλλά και γενεαξιακά.

Για πρώτη φορά από τότε που ο Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα του ΙΚΑ, όλοι οι Έλληνες θα είναι ίδιας αξίας.

Δεν έχει τάχα κοστολόγηση η πρόταση μας. Τα έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και το ξέρετε γιατί παίρνετε πληροφορίες από εκεί. Εμείς στέλνουμε δικά μας κείμενα για διαπραγμάτευση, δεν παίρνουμε μεταφρασμένα κείμενα να τα κάνουμε νόμους.

Εξαιτίας της κρίσης έχουμε πολύ μειωμένη εισφοροδοτική ικανότητα, γι’ αυτό την προσαρμόζουμε ανάλογα με το εισόδημα.

Τα στοιχεία που θα δώσουμε αύριο στους ελ. επαγγελματίες δείχνουν ότι όσοι βγάζουν κάτω από 12. 000 θα βάλουν περισσότερα στην τσέπη τους και όσοι βγάζουν περισσότερα δεν θα επιβαρυνθούν πάνω από 25% όταν ελαφρώνεις από τους αδύναμους κάποιοι άλλοι πρέπει να πληρώσουν. αυτό δεν πάει στους αγρότες.

Κ. Λεβέντη δεν πάμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Πράγματι πάμε να μοιράσουμε μία μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο.

Η εθνική σύνταξη, είναι ουσιαστικά μία σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν λύνεται διαφορετικά το ασφαλιστικό. Αν δεν μεγαλώσει η πίτα, δεν γίνεται να πάρουμε μεγαλύτερο κομμάτι όσο δίκαια και να την μοιράσουμε.

Στους αγρότες η επιβάρυνση θα είναι από το 2017 130 ευρώ τον χρόνο και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε.

Υποσημείωση: Μας λέτε για το κομματικό κράτος και τους μετακλητούς, εμείς έχουμε τους μισούς μετακλητούς από την Κυβέρνηση της ΝΔ, εγώ έχω το 1/3 από αυτούς που είχε ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Κατρούγκαλος σε μια αντιμαχία του με τον κ. Βρούτση τόνισε πως «είναι ουσιαστικά παραποιημένα τα στοιχεία του ΗΛΙΟΥ». (Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος»).

Δευτερολογία του κ. Κατρούγκαλου:

Το θέμα είναι να μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι προς το πνεύμα της ισονομίας και της δικαιοσύνης και τι δεν είναι.

Εγώ στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς τους ρώτησα αν θα ήθελαν να είναι στο ίδιο ταμείο με τους εμπόρους. Για εμάς η αναδιαρθρωτική οργάνωση είναι δευτερεύουσα.

Τώρα που θα έχουμε το τίμιο σύστημα αξιολόγησης, αυτό που συζητήθηκε με τους δημοσίους υπαλλήλους, θα προχωρήσουμε στην καθαρή αξιολόγηση για να έχουμε την δημόσια διοίκηση που μας αξίζει όχι για να βάλουμε τους δικούς μας ανθρώπους».

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος:

«Όποιος ασχολείται με την πολιτική ποτέ δεν σταματάει να μαθαίνει. Μμπορεί να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο πως το ασφαλιστικό είναι σαν ένα πολύ πολύ βαρύ τάνκερ, αλλά όχι, μπορεί δευτέρα βράδυ να ακούσει τον Ενικό, Τρίτη πρωί τα ραδιόφωνα Τετάρτη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να τα αλλάξει όλα. Να μάθει ότι ήρθε σε 6 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ και τα χάλασε όλα.

Επειδή το ασφαλιστικό είναι δύσκολο, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε με 3 τρόπους:

Ταξικότητα, αυτό που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης είπε ότι είναι διχασμός και μίσος. Η αναδιανομή δεν ήταν ποτέ ταξικό μίσος στην Ευρώπη, όπως μας κατηγορείτε.

Ταξική αγάπη κάνατε εσείς και όταν το κάνουμε εμείς είναι ταξικό μίσος;

Το ένα όραμα είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι ο πλούτος αυτής της χώρας, ότι το περιβάλλον αυτής της χώρας δεν μπορείς να το καταστρέψεις. Δεν είναι στόχος να χτυπήσουμε το ασφαλιστικό, να μειώσουμε τις συντάξεις να χτυπήσουμε τις εργασιακές σχέσεις.

Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι ενός οράματος. Δεν χρειάζεται να μεγαλώσει πρώτα η πίτα και μετά να τη μοιράσουμε δίκαια».

 

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC