Δεν ελέγχεις τ’ αποτελέσματα στη ζωή σου. Δεν ελέγχεις τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούν τ΄άλλα άτομα, ούτε την υγεία σου, ούτε πόσα χρήματα θ’ αποκτήσεις.

Oι αρχές ελέγχουν όλα αυτά τα πράγματα. Κι όμως. Εμείς ελέγχουμε τις ενέργειές μας αλλά οι συνέπειες που απορρέουν απ΄αυτές ελέγχονται απ΄τις αρχές.

Αν για παράδειγμα τρως συνέχεια ανθυγιεινά φαγητά τότε το σώμα σου δεν θα είναι υγιές. Το σώμα σου είναι ένα φυσικό σύστημα το οποίο διέπεται από αρχές. Αν δεν πληρώσεις την τιμή για ν΄αναπτύξεις τον εγκέφαλό σου με συνεπή μάθηση, το μυαλό σου θα γίνει “θαμπό. Το μυαλό σου είναι ένα φυσικό σύστημα το οποίο διέπεται από αρχές.

Επιστήμονες ορίζουν την αρχή ως “έναν φυσικό νόμο σαν τη βαρύτητα” και τη διαχωρίζουν απ’ τις αξίες. Οι αξίες είναι υποκειμενικές και οι αρχές αντικειμενικές.

Δεν γνωρίζεις ποιες θα είναι οι συνέπειες των ενεργειών σου αμέσως αλλά σε βάθος χρόνου γεγονός που μπορεί να σε εξαπατά.

Γι΄αυτό πολλές φορές η επιτυχία έρχεται αργότερα. Όταν ξεκινάς κάτι για πρώτη φορά τα αποτελέσματα είναι πολύ μικρής σημασίας. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου γίνονται σημαντικά. Έτσι, βλέπεις κάποιον πάνω στο “βάθρο” αλλά δεν βλέπεις ποτέ την προετοιμασία για να φτάσει ως εκεί.

Ολόκληρη η ζωή σου είναι μια προετοιμασία.

Γι΄αυτό το λόγο οτιδήποτε κάνεις έχει σημασία. Οι αρχές είναι εκεί δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Οι άνθρωποι που περνάς το χρόνο σου, ο τρόπος που δαπανάς τα χρήματά σου, τις τροφές που βάζεις στο σώμα σου και τις πληροφορίες που βάζεις στο κεφάλι σου. Αυτά είναι στο χέρι σου.

Εσύ ελέγχεις τη συμπεριφορά σου και οι αρχές τα αποτελέσματα. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για μερικούς στην πραγματικότητα είναι εντελώς απελευθερωτικό. Η πρόκληση είναι μια: να μάθεις και να εφαρμόσεις σωστά τις αρχές.

Παρ΄όλο που δεν ελέγχεις το αποτέλεσμα μπορείς να γίνεις ειδικό στην πρόβλεψή του. Μ΄αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεις το πεπρωμένο σου. Κάνε ό,τι είναι σωστό να κάνεις και άσε τη συνέχεια ν΄ακολουθήσει.

  • Αν διαβάζεις καλά βιβλία καθημερινώς σε βάθος χρόνου θα δεις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεσαι.
  • Αν πας για ύπνο νωρίς και ξυπνάς νωρίς σε βάθος χρόνου θα δεις μεγάλη διαφορά στην ενέργειά σου.
  • Αν τρως υγιεινά και ασκείσαι καθημερινά θα δεις διαφορά στο σώμα σου.
  • Αν κάνεις μεγάλα όνειρα και δουλεύεις καθημερινά γι΄αυτά τότε θα δεις και την ανάλογη πρόοδο.
  • Αν είσαι προσεκτικός και ευγενικός στις σχέσεις σου σε καθημερινή βάση τότε στο μέλλον θα έχεις υγιείς σχέσεις.

Το κλειδί σε όλα αυτά είναι η συνέπεια.

Κάθε μέρα είναι μια πρακτική και ό,τι κάνεις είναι η προπόνηση. Κάθε τομέας της ζωής σου επηρεάζει τους υπόλοιπους. Όταν αρχίσεις να βελτιώνεις τον έναν απ’ αυτούς τότε θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Αυτή τη στιγμή κάνεις προπόνηση και όλα είναι θέμα εξάσκησης.

Photo: Getty images