Σε κατάργηση της θανατικής ποινής προχωρούν και στην Κύπρο έπειτα από ψηφοφορία η οποάι πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής. 

49 από τους παρόντες βουλευτές όλων των κομμάτων τάχθηκαν υπέρ της φήφισης, με τους βουλευτές του ΕΛΑΜ να απέχουν από την ψηφοφορία για την διαγραφή της παραγράφου 2 του άρθρου 7 που προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής στην Κύπρο.

Αυτή η τροποποίηση είναι η 10η τροποποίηση του Συντάγματοςκαι ουσιαστικά κατήργησε έναν νόμο απαρχαιωμένο, απάνθρωπο τον οποίον στην Κύπρο δεν είχαν εφαρμόσει από το 1962.

Στο προοίμιο αναφέρεται ότι «η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος δικαίου που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας αντιτίθεται ως θέμα αρχής στην επιβολή θανατικής ποινής».

Αναφέρεται ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ, της οποίας ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής, έχει κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.

Η παράγραφος 2 του άρθρου 7, το οποίο διαγράφεται, «προβλέπει για τη δυνατότητα επιβολής θανατικής ποινής δια νόμου στις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, εσχάτης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο».

Μιλώντας ενώπιον του σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επεσήμανε ότι υπάρχουν 3 με 4 θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στη θανατική ποινή, προσθέτοντας ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Πρέπει να γίνει μια σοβαρότατη δουλειά και εμείς ως Βουλή θα πάρουμε μέρος του βάρους της ευθύνης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, θα μιλήσουμε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε τι πρέπει να γίνει, είπε.