«Καταλήξαμε σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές»  αναφέρεται στην κοινή δήλωσή των θεσμών. Οι δηλώσεις Dijsselbloem – Moscovici.

Έπειτα από τον Λευκό καπνό που βγήκε από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι θεσμοί δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές και ανακοίνωσαν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν συζητήσεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Κομισιόν, ΕSM, EKT και ΔΝΤ κάνουν λόγο για μια προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.

«Τις προσεχείς εβδομάδες η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο», καταλήγουν οι θεσμοί.

Να θυμίσουμε πως «Κλείδωσε» η «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία» με τους Θεσμούς μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης. Η συμφωνία περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά και θετικά μέτρα. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση για το χρέος και το «κλείδωμα» της τεχνικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως «αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη τώρα κόβουν και την 12η» και επανέφερε το mail Χαρδούβελη στο προσκήνιο ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως αποδέχεται τα πάντα για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Jeroen Dijsselbloem: «Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία Θεσμών – Ελλάδας»

Mέσω twitter o Jeroen Dijsselbloem χαιρέτησε την προκαταρκτική συμφωνία Θεσμών- Ελλάδας και τόνισε πως πρέπει να ολοκληρωθεί με μια στρατηγική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το πρωί της Τρίτης, επισήμανε πως πλέον απομένει μια «αξιόπιστη στρατηγική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας».

Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Αυτό τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί με συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας

Pierre Moscovici: Ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος

Από την πλευρά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους καθώς πλέον «ανοίγει ο δρόμος για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

«Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, έπειτα από μήνες σύνθετων διαπραγματεύσεων. Αυτές οι νέες προσπάθειες που συμφωνήθηκαν από τις ελληνικές αρχές ανοίγουν το δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η άμεση εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων θα επιτρέψει στο Eurogroup να υιοθετήσει αυτή τη συμφωνία στην επόμενη συνεδρίασή του.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν σημαίνει μόνο μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά διασφαλίζει και μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια, πέρα από το πρόγραμμα του ESM. Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες.

Τώρα είναι η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα απ’ αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο λιτότητας για τον ελληνικό λαό. Με αυτήν τη συμφωνία, πρέπει τώρα να γράψουμε μια νέα ιστορία σταθερότητας, απασχόλησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης».

Διάβασε επίσης:

Όλες οι αλλαγές σε ΔΕΗ, φαρμακεία και Κυριακές με βάση τη νέα συμφωνία

Photo:SOOC/Alexandros Michailidis