Καταφθάνει το κουαρτέτο στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα πιθανότατα το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Έτοιμο να πιάσει δουλειά με την ελληνική Κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο Γ. Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι χρειάζονται μερικές εβδομάδες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ο Ε. Τσακαλώτος θέτει προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε την Παρασκευή την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών λέγοντας πως τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έχουν ήδη έρθει στη χώρα μας, θα ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις με το κουαρτέτο το οποίο θα φτάσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα..

Την Πέμπτη ο Πιερ Μοσκοβισί είχε μιλήσει για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα και είχε τονίσει πως θα γίνει σύντομα, χωρίς να πει, ωστόσο, συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στόχος του κουαρτέτου είναι να επισπευσθούν οι εργασίες και να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του:

Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Huffington Post, η οποία επικαλείται στέλεχος του ΔΝΤ, γίνεται λόγος ότι το ΔΝΤ ζητάει περικοπή στις συντάξεις έως και 15%.

Το ΔΝΤ έχει υποδείξει ότι θα αντισταθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφευχθούν περικοπές στις συντάξεις εν μέρει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Αντιθέτως, αναφέρει η ίδια πηγή, το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών στις συντάξεις ύψους 15% κατά μέσο όρο.

Ο Ντάισελμπλουμ βλέπει κενά στην ελληνική πρόταση

Κενά βλέπει στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έχει αποστείλει η ελληνική Κυβέρνηση στους Θεσμούς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ωστόσο επιβεβαίωσε την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, λέγοντας όμως ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί.

Τσακαλώτος: Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «The World in 2016 Gala Dinner by The Economist» στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό, στο τέλος της ημέρας, να υπάρξει συμφωνία, για να επιστρέψουν οι καταθέσεις, να έρθουν επενδύσεις και να γυρίσει σελίδα η χώρα. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μέχρι τέλος Μαρτίου, τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

Photo: Nick Paleologos / SOOC