Φανερά προβληματισμένος ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εκφράζει την άποψη ότι οι τουρκοκυπριακές σχέσεις αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μετά και την απόφαση του Mustafa Akıncı να μην πάει στην συνάντηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη.

Την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο φαίνεται πώς εξέφρασε ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε  «αγνώριστη» την τουρκοκυπριακή πλευρά, μετά από τον Ιανουάριο στην Γενεύη.

Αναφερόμενος στα εμπόδια, τα οποία δημιουργεί ο Akıncı στις συζητήσεις, αποχωρώντας από τις συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και με την απουσία του από την συνάντηση της Πέμπτης, ο κ. Κασουλίδης τονίζει ότι ο Akıncı δεν θα έπρεπε να είναι καχύποπτος απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά από τις συζητήσεις που έχουν σημειωθεί εδώ και 22 μήνες. Σε συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στο ΡΙΚ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Akıncı, ο οποίος έχει πει ότι «στόχος είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή».

Παράλληλα, αναφερόμενος και πάλι στον Akıncı, δήλωσε ότι εκμεταλλευόμενος την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, επιχείρησε να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων, έχοντας ως στόχο να «ροκανίσουν τον χρόνο», όπως είπε.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά πώς πρέπει να πράξει, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και οι εγγυήσεις στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια διεθνή διάσκεψη. Από τον Ιανουάριο, τίποτε δεν προχώρησε σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες των εσωτερικών θεμάτων

Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά τους στηρίζουν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και θέλουν αυτός να συνεχιστεί, ενώ υπενθύμισε ότι και οι δυο ηγέτες έχουν από κοινού εκφράσει την πεποίθηση να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Εμείς θέλουμε ο διάλογος να συνεχίζεται και τα θέματα να συζητούνται και να εξαντλούνται. Και οι δύο πλευρές έχουμε συμφωνήσει να κλείσουμε ή να φθάσουμε όσο πιο κοντά σε κλείσιμο των εσωτερικών πτυχών

Διαβάστε επίσης:

«Φρένο» ξανά στην επίλυση του Κυπριακού βάζει ο Akıncı- Ακύρωσε τη συνάντηση της Πέμπτης

Photo: EUROKINISSI