Ο Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί σαν μήνας  αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού, αυτό το άρθρο όμως δεν είναι αφιερωμένο στις γυναίκες αλλά στους άνδρες, καθώς ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μία καθαρά γυναικεία υπόθεση!

Η εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες να είναι πιο σπάνια από ότι στις γυναίκες με 350 άνδρες  τον χρόνο να διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού στην Αγγλία σε σύγκριση με τις γυναίκες που φτάνουν τις 50,000 στο ίδιο χρονικό διάστημα! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση δεν είναι εξίσου σημαντική με τις γυναικείες περιπτώσεις!

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες κινδύνου;

Ηλικία, είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου, η επίπτωση του αυξάνει σταθερά με την πρόοδο της ηλικίας.

Ορμονικοί παράγοντες, η διαταραχή της ισορροπίας ανδρογόνων – οιστρογόνων. Οι ανωμαλίες των όρχεων, η ηπατική νόσος, η παχυσαρκία και η γυναικομαστία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Γενετικοί παράγοντες, η παρουσία των μεταλλάξεων των BRCA1 και BRCA2, το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. Άνδρες φορείς των μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και σε άλλα όργανα όπως ο προστάτης, το πάγκρεας, το παχύ έντερο και το στομάχι.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Εργασιακοί παράγοντες

Έκθεση σε ακτινοβολία

Διατροφικοί παράγοντες

Ποια τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να προσέξει ένας άνδρας;

Το πιο κοινό σύμπτωμα για τους άνδρες με καρκίνο του μαστού είναι ένα εξόγκωμα στην περιοχή του στήθους. Αυτό είναι σχεδόν πάντοτε ανώδυνο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σταγόνες αίματος από τη θηλή

Διόγκωση του μαστού

Πληγή (έλκος) στο δέρμα του στήθους

Συστολή θηλής

Εξογκώματα κάτω από το βραχίονα

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας!

 

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση για τον ανδρικό καρκίνο του μαστού;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ανδρικού καρκίνου του μαστού βασίζεται πρωτίστως σε συμπεράσματα μελετών που αφορούν γυναίκες ασθενείς καθώς λόγω της σπανιότητας της νόσου στους άνδρες οι κλινικές μελέτες δεν επαρκούν για δεδομένα συμπεράσματα.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες συμπεριφέρεται με τρόπο ανάλογο με τον καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η θεραπευτική αντιμετώπιση αποφασίζεται σε συνεννόηση με τον γιατρό και πάντα έχοντας σαν δεδομένο το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.