Αρχικά για να σου μιλήσουμε για την μανιοκατάθλιψη θα πρέπει να σε βάλουμε στο θέμα και να σου εξηγήσουμε! Η μανιοκατάθλιψη ή αλλιώς διπολική διαταραχή, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, είναι η νόσος κατά την οποία ο πάσχων ασθενής παρουσιάζει άλλοτε μανία και άλλοτε κατάθλιψη. Συνδυάζει δηλαδή δύο περίεργες καταστάσεις- συμπεριφορές σε μία.

Ένα άτομο που παθαίνει μανιοκατάθλιψη παθαίνει συνεχώς επεισόδια και βρίσκεται σε μια συνεχή αλλαγή συναισθημάτων. Την μια στιγμή μπορεί να νιώθει απίστευτη ευεξία μετά από λίγη ώρα μπορεί να θέλει να μείνει μόνος και να βυθιστεί στις σκέψεις ή μπορεί ακόμα και να θέλει να κάνει κακό στους άλλους.

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που μας κάνουν να αναγνωρίζουμε ότι ένα άτομο έχει μανιοκατάθλιψη;

  1. Μανία με έντονο αίσθημα ευφορίας: Ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση μανίας έχοντας μία υποκειμενική αντίληψη του εαυτού του. Να νιώθει μία έντονη ευφορία χωρίς να ξέρει το γιατί και να είναι έτοιμο να πάρει ακραία ρίσκα.
  2. Απότομες εναλλαγές συναισθηματικής κατάστασης: Την ώρα που νιώθει χαρούμενος μπορεί να βάλει τα κλάματα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Αυτό σημαίνει ότι τα μανιοκαταθλιπτικά άτομα είναι άκρως κυκλοθυμικά.
  3. Μεγαλομανία: Χωρίς να υπάρχει λόγος μπορεί αυτό το άτομα να έχει μια μεγαλομανία, να νομίζει δηλαδή πως είναι ο κυρίαρχος του κόσμου. Αυτή η μεγαλομανία μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστροφικές πράξεις.
  4. Αρνητικές σκέψεις συνεχώς: Η μανιοκατάθλιψη δημιουργεί στο άτομο πολλές αρνητικές και συνεχόμενες σκέψεις.