Ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ συγκρούστηκαν τη Δευτέρα οι καναλάρχες με το Δημόσιο. Η Ολομέλεια του ΣτΕ συγκαλέστηκε σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις προσφυγές που έχουν γίνει απ’ τα κανάλια για τις υπουργικές αποφάσεις.

Οι δικηγόροι των: Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV) και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ζήτησαν να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις και εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για το διαγωνισμό.

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι των ιδιωτικών καναλιών;

  • Αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
  • Ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέληξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο
  • Η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ είναι επίσης αυθαίρετη, αφού δεν προκύπτει ούτε από τις δύο μελέτες που συντάχθηκαν για το ζήτημα, μεταξύ των οποίων αυτή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
  • Ακόμη δεν έχουν εκδοθεί χάρτες συχνοτήτων και μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος, με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν τουλάχιστον τρία εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουν όλα τα δεδομένα

Απ’ την άλλη πλευρά οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν το Δημόσιο τόνισαν: «Φοβούνται τους νέους παίχτες στο παιχνίδι. Θέλουν να διατηρηθεί αυτή η παρανομία. Να παίξουν αυτοί το παιχνίδι για να επηρεάζουν το δημόσιο βίο όπως θέλουν» ανέφεραν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να γίνει ο διαγωνισμός. Όλα τα άλλα είναι συσκότιση. Η σκοπιμότητα είναι να δημιουργηθεί σύγχυση, η οποία έχει σχέση με την προειδοποιητική επιστολή της επιτροπής, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο».

Ειδικότερα, το Δημόσιο υποστήριξε:

  • Το ΕΣΡ είχε πρόβλημα νόμιμης συγκρότησης. Είχε κριθει αντισυνταγματική η παράταση της λειτουργίας του και για αυτο κρίθηκε απαραίτητο πριν το διαγωνισμό να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, με αποτέλεσμα να ακολοyθηθεί η επίμαχη διαδικασία. Επίσης, ειπώθηκε ότι η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας έγινε για πρώτη και μόνο μία φορά, ενώ αν ακολουθείτο κατά γράμμα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη αδειοδότηση και ήδη είναι παράνομοι.
  • Δεν τίθεται θέμα έννομου συμφέροντος, καθώς δεν υφίσταται κάποια άμεση βλάβη στις εταιρίες. Η αρμοδιότητα του αριθμού των σταθμών και της τιμής εκκίνησης ύψους 3 εκατ. ευρώ, είναι – όπως είπαν- ζήτημα αρμοδιότητας υπουργού, καθώς το ΕΣΡ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα.
  • Η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες. Ο διαγωνισμός γίνεται για την αποκατάσταση της νομιμότητας, καθώς στο σχετικό νόμο δεν υπάρχει περιθώριο διακριτικής ευχέρειας, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Σημειώνεται ότι υπομνήματα μπορούν να υποβληθούν μέχρι και τις 20 Ιουλίου.

Διαβάστε εδώ ποιοι κατέθεσαν φάκελο για τηλεοπτική άδεια.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC