Για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισήμανε πως το bail-in θα αποτελούσε μια καλή αρχή.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας πως «υπάρχει ισχυρή υποστήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία για υπερβολικά ελλείμματα» ενώ σημείωσε:

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το bail in είναι μια καλή και εύλογη οικονομική αρχή, που ορίζει ότι οι επενδυτές που είχαν κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην εκκαθάριση των τραπεζών».

Παράλληλα, ο Επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε πως «η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για τη στήριξη των τραπεζών γίνεται μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες» και σημείωσε:

Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές

«Η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών» διαβεβαίωσε και όταν ερωτήθηκε εάν ο ESM μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, σημείωσε ότι «ο ρόλος του ESM είναι προδιαγεγραμμένος, δεν θα τον περιγράψω, όμως οι προϋποθέσεις είναι γνωστές και μπορείτε να δείτε εάν είναι εφαρμόσιμες ή όχι».

Για την απόφαση της Κομισιόν σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα στηρίξουν ομόφωνα την απόφαση στο Ecofin».

photo:Aris Oikonomou / SOOC