Είσαι έγκυος και έχεις όρεξη να τρέφεσαι μόνο με λιχουδιές! Τώρα τελευταία ξέχασες τα φρούτα και τρως μόνο σοκολάτες. Άλλαξες το γάλα και πίνεις αναψυκτικά! Stop! Πρέπει να ξέρεις πως η κακή διατροφή μπορεί να σε οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, οπότε άλλαξε συνήθειες πριν αρχίσουν οι πόνοι. Τώρα ζεις για δύο, πρέπει να προσέχεις και δε σου λέμε μόνο εμείς σίγουρα στο λέει και ο γιατρός σου! Σου έχουμε, όμως, και μία έρευνα που λέει ακριβώς το ίδιο οπότε πρέπει επιτέλους να πειστείς.

Σε έρευνα που διεξήχθη από Πανεπιστήμιο Robinson της Αδελαΐδας εξετάστηκε η επίδραση που έχει η ποιότητα της διατροφής στην εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επικεφαλή της έρευνας Dr. Jessica Grieger οι γυναίκες που σταθερά επέλεγαν να καταναλώνουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και φρούτων πριν τη σύλληψη ήταν λιγότερο πιθανό κατά 50% να οδηγηθούν σε πρόωρο τοκετό, σε αντίθεση με εκείνες που κατανάλωναν πολλά λιπαρά, γλυκά αλλά και έτοιμο φαγητό.

Οι ερευνητές εστίασαν περισσότερο στο κομμάτι της διατροφής μιας και θεωρούν ότι είναι ένας συντελεστής που εύκολα μπορεί να τροποποιηθεί και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα το 10% των κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό, ποσοστό αρκετά σημαντικό που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανές επιπλοκές στη υγεία των μητέρων αλλά και μπορεί αν προκαλέσει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα υγείας στα νεογνά.

Από την άλλη βέβαια η κακή διατροφή, δεν αποτελεί μοναδικό παράγοντα πρόκλησης πρόωρου τοκετού αλλά έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα κατά την διάρκεια της κύησης όπως η υπέρταση και ο διαβήτης κύησης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γυναίκες που ακολουθούσαν ένα πιο ανθυγιεινό μοντέλο διατροφής, χαρακτηρίζονταν από την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που προέρχονταν είτε από τυποποιημένα τρόφιμα, είτε από τυποποιημένα γλυκίσματα είτε ακόμα και από έτοιμο φαγητό fast food.