Βαρύς θα είναι ο νέος μήνας, δηλαδή ο Οκτώβρης, για τους συνταξιούχους, καθώς διπλό είναι ψαλίδι το οποίο αναμένεται να μπει στις επικουρικές από την παρακράτηση των αναδρομικών. Μαζί με την έναρξη του μήνα έρχεται και η εφαρμογή της αυξημένης εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Πότε ξεκινούν τα χτυπήματα για τους συνταξιούχους;

Η πρώτη λυπητερή έρχεται στις 4 Οκτωβρίου τότε δηλαδή που θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Τότε, οι δικαιούχοι θα δουν το διπλό «ψαλίδι» να έρχεται.

Εκτός από τη μείωση των επικουρικών, όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται να υπολογιστεί η πρώτη δόση των αναδρομικών τα οποία πρέπει να πληρωθούν.

Τι γίνεται με τα αναδρομικά;

Αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν στο 10% της σύνταξης και θα έχουν το λιγότερο δόση 50 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό άλλωστε θα περικοπεί και από τους περισσότερους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «τα ΝΕΑ» άσχημα είναι τα νέα και για τους 280.000 δικαιούχους μερίσματος που θεωρείται πιθανό να εισπράξουν μικρότερα ποσά ακόμα και από τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί, πως θα σημειωθεί επίσης «κούρεμα» στις υψηλές κύριες συντάξεις που είναι πάνω από  2.000 ευρώ μεικτά το μήνα.

Επιπροσθέτως ξεκινά και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών αναφορικά με τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Όπως υπογραμμίζει η τελευταία εγκύκλιος του ΙΚΑ «στις συντάξεις Οκτωβρίου θα υπάρξουν μειώσεις για τις διπλές καταβαλλόμενες συντάξεις λόγω της αύξησης στο 6% των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ».

Η εγκύκλιος του ΙΚΑ εξηγεί, πως τα ποσά «θα πρέπει να παρακρατηθούν σε 4 δόσεις με πρώτη αυτή από τις συντάξεις του Νοεμβρίου».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC