Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις μπαίνουν στο τραπέζι της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στη χώρα μας, σήμερα, Κυριακή, συναντιούνται με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και δείχνουν να επιμένουν στις σκληρές του θέσεις που έχουν ήδη καταστεί γνωστές. Το κουαρτέτο σημειώνεται, πως είναι προγραμματισμένο να παραδώσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής τα κείμενα, πάνω στα οποία θα γίνει η συζήτηση προκειμένου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία.

Η συνάντηση της Υπουργού με τους Θεσμούς αν και είχε προγραμματιστεί για τις 15:00 τελικά ξεκίνησε στις 16:00. Το παρών σ΄αυτή δίνει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ποια είναι η εκτίμηση η οποία υπάρχει;

Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σχετικά με τα εργασιακά είναι, πως μπορεί στο εν λόγω πακέτο θεμάτων να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δυο πλευρών, μόνο αν σημειωθούν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Βέβαια, οι συγκεκριμένες υποχωρήσεις θα διαμορφωθούν αφού πρώτα βρεθούν λύσεις στα πλέον κρίσιμα θέματα τα οποία δεν είναι άλλα από το δημοσιονομικό και το θέμα των περικοπών στις συντάξεις.

Η ξεκάθαρη στάση των δανειστών:

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών τονίζουμε, πως έχουν εξαρχής κάνει ξεκάθαρο, πως  το προηγούμενο διάστημα θέλουν αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10%, αλλά και την κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων που διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.

Την ίδια στιγμή, έχουν αρνηθεί την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, όπως επίσης και την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων των οποίων θέτει το υπουργείο Εργασίας.

Να θυμίσουμε, πως συγκεκριμένα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές, είχαν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να αντικαταστήσει το σημερινό σύστημα της εκ των προτέρων έγκρισης των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας, με ένα διοικητικό σύστημα κοινοποίησης του πλάνου ομαδικών απολύσεων.

Τι συμβαίνει με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

Εκεί οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν να αφήνουν μόνο ένα παράθυρο ανοικτό για μελλοντικές παρεμβάσεις.

Η στάση της ελληνικής πλευράς:

 

Σε κάθε ευκαιρία την οποία της δίνεται η ελληνική πλευρά διαμηνύει, πως έχει αναγάγει το θέμα σε μείζον ξεκαθαρίζοντας, πως μόνο με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» και έτσι θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν συμμετοχή στα οφέλη της προσδοκώμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές;

Αναφέρουν, πως δεν έχει τεθεί ζήτημα για λήψη μέτρων το 2018, ωστόσο τονίζουν, πως είναι πολλές οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν συνεχώς οι πιθανότητες για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου στο επόμενο δηλαδή Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτος γύρος συζητήσεων με τους Θεσμούς και το χάσμα παραμένει

photo: Alexandros Michailidis / SOOC