Κατά του Ερντογάν τάχθηκε ο Γκιουλέν σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Spiegel» που επισήμανε πως η συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας αγγίζει την παραφροσύνη. Ενώ τόνισε: «Προέρχεται από μια φτωχή οικογένεια και τώρα ζει σε παλάτια. Την ίδια στιγμή στην κατάθεσή του ενώπιον του εισαγγελέα ο διοικητής της 19ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Νιχαγιέτ Ονλού, επισήμανε πως δεν μετανιώνει που κατέλαβε τη γέφυρα του Βοσπόρου.

Όπως δήλωσε ο Ν. Ονλού έστειλε 27 τανκς και πάνω από δέκα τεθωρακισμένα οχήματα από την Πέργαμο στη Σμύρνη.

Ενώ από την πλευρά του ο διοικητής της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, ταξίαρχος, Οζκάν Άιντογντου, παραδέχθηκε πως ήταν αυτός ο οποίος έδωσε την εντολή ώστε τα τανκς της ταξιαρχίας του να καταλάβουν τις γέφυρες του Βοσπόρου.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε στον εισαγγελέα:

«Την Τετάρτη 13 Ιουλίου με επισκέφθηκε ο υποδιοικητής της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας με έδρα το Καραμάν Μαράς, ο συνταγματάρχης Ουζάι Σαχίν. Εκείνος ήταν που μου ανέφερε το Σχέδιο “Γιλντιρίμ”, που αφορούσε την Επιχείρηση “Ειρήνη στην Πατρίδα”».

Τι είπε ο Γκιουλέν στη συνέντευξη του;

Όπως ανέφερε ο ιμάμης σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε από την κατοικία του στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ:

Η εξουσία έχει δηλητηριάσει τον πρόεδρο Ερντογάν

Και επισήμανε:

«Είμαι διατεθειμένος να καταθέσω ενώπιον διεθνούς επιτροπής. Αν διαπιστώσει ότι είμαι ένοχος, τότε θα πάω στον θάλαμο εκτέλεσης. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα».

Ενώ παράλληλα,  υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τις κατηγορίες που του προσάπτει ο Ταγίπ Ερντογάν πως είναι αυτός ο οποίος ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ο 75χρονος Γκιουλέν συμπλήρωσε:

«Έχω ήδη πει πολλές φορές ότι είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας όταν πρόκειται για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Απορρίπτω τα στρατιωτικά πραξικοπήματα».

Αιχμές πως ο Ερντογάν βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα:

Ο Γκιουλέν για ακόμα μια φορά άφησε αιχμές πως μπορεί να ήταν ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος αυτός ο οποίος σκηνοθέτησε το πραξικόπημα με στόχο να ενισχυθεί η δύναμή του.

Για την έκδοση του στην Τουρκία:

Εξέφρασε την άποψη πως δεν θα εκδοθεί γιατί δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία αναφέροντας:

«Ο Ερντογάν δεν έχει κανένα στοιχείο να δείξει στους Αμερικανούς. Το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ λειτουργεί. Οι Αμερικανοί δεν θα με παραδώσουν αν δεν υπάρχει κατηγορητήριο με αποδείξεις».