Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το ελληνικό χρέος έκρουσε η Ντέλια Βελκουλέσκου κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξήγησε πως είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ενώ σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο».

Χαρακτηριστικά, η Ντ. Βελκουλέσκου ανέφερε:

«Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» και παράλληλα διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ αν και δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.

Η Εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε: «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής – πριν το 2018 – εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Και πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης «να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».

Κριτική στην Ε.Ε.:

Η Ντέλια Βελκουλέσκου άσκησε κριτική στην Ε.Ε. και εστίασε σε «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι, όπως τόνισε «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» ενώ επισήμανε:

«Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης».

«Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» εξήγησε και κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε «κεντρικός στόχος τα τελευταία έξι χρόνια είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.».