Τον κώδωνα στις χώρες της Ε.Ε. χτυπά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος αναφέρει πως δεν απαντούν στο αίτημα να δεχτούν πρόσφυγες

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στη Welt o Νίκος Ξυδάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ε.Ε. είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας

Ο Ν. Ξυδάκης στη συνέντευξη του εξήγησε:

Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους
Ο αναπληρωτής Υπουργός μίλησε για τα επεισόδια τα οποία κατά καιρούς σημειώνονται στα κέντρα φιλοξενίας επισημαίνοντας πως «είναι κατά μια έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους».

Παράλληλα, ο Ν. Ξυδάκης έριξε ευθύνες στις χώρες της Ε.Ε. τονίζοντας, πως ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά.

Ενώ τόνισε:

Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500. Έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε

Πυρά κατά του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών:

Ο αναπληρωτής Υπουργός έστρεψε τα πυρά του κατά του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, που ζήτησε να επαναπροωθηθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέροντας:

«Η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα».

Κλείνοντας τη συνέντευξη του μάλιστα σημείωσε, πως υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και αυτό έχει φέρει τη χώρα στα όρια των αντοχών της.

photo:Reuters