Στον λιμό αναφέρεται ο ΟΗΕ υπογραμμίζοντας, πως αποτελεί τη μεγαλύτερη «ανθρωπιστική καταστροφή» από το 1945 από τότε δηλαδή που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού, Stephen O’Brien, εστίασε στον λιμό τονίζοντας, πως απειλεί 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και τη Νιγηρία.

Μεταξύ των υπολοίπων δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή πως «χωρίς συντονισμένες και κοινές παγκόσμιες προσπάθειες, οι άνθρωποι απλώς θα πεθάνουν από την πείνα» και συμπλήρωσε, πως «πολλοί περισσότεροι θα υποφέρουν και θα πεθάνουν από τις ασθένειες».

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας» εξήγησε για να συμπληρώσει: «Ήδη στην αρχή του έτους είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ επίσης απηύθυνε κάλεσμα για άμεση παροχή πόρων για την Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τη βορειοανατολική Νιγηρία έτσι ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στις χώρες αυτές με στόχο «να αποτραπεί μια καταστροφή».

Ο O’Brien είπε «Για να είμαι ακριβής χρειαζόμαστε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως τον Ιούλιο». Παράλληλα εξήγησε, πως:

Χωρίς σημαντική χρηματοδότηση τα παιδιά σε αυτές τις τέσσερις χώρες κινδυνεύουν από οξύ υποσιτισμό και δεν θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, θα αντιστραφούν τυχόν πρόοδοι στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και θα χαθούν περιουσίες, το μέλλον και η ελπίδα

Ο ΟΗΕ στην ανακοίνωση εξηγεί, πως από το 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και σημειώνει, πως «η θνησιμότητα είναι δύο ή περισσότεροι θάνατοι ημερησίως ανά 10.000 ανθρώπους, μεταξύ άλλων κριτηρίων».