Για την μεγάλη του απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ μίλησε στην εκπομπή του Νίκο Χατζηνικολάου «στον ενικό» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε πώς θέλει να αλλάξει το κόμμα και να το ανοίξει  σε νέες ιδέες και διαδικασίες επισημαίνοντας, όμως, πως η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε μόνο στην υποψηφιότητα του αλλά εξήγησε πως θα είναι η επόμενη μέρα αυτού του κόμματος χωρίς, μάλιστα, να διστάσει να αναφερθεί και στις πολιτικές διαφορές τις οποίες έχει διαφορές με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ΝΔ βρίσκεται σε μία φθίνουσα τροχιά από το 2004 και μετά.

τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και συμπλήρωσε:

Έχουμε απώλεσε το 60% της δύναμής μας. Έχω τις απαντήσεις και πιστεύω ότι είμαι ο πιο κατάλληλος να την διευρύνω.

Στην συνέχεια, βέβαια εξήγησε ότι η ΝΔ έχει εδώ και καιρό σταματήσει να παράγει εφαρμοσμένη πολιτική.

«Είχα πει ξεκάθαρα ότι κλήθηκα να υλοποιήσω μια δύσκολη πολιτική. Τις απολύσεις δεν τις έκανα ούτε με την καρδιά μου, ούτε με κέφι» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι: «Το 2010 ζήτησα να περικόψουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Ζητώ μείωση του αριθμού των βουλευτών. Για τα προνόμια του πολιτικού συστήματος έχω τοποθετηθεί».

«Όταν πήγα στο υπουργείο είχα να υλοποιήσω μία δέσμευση. Αγωνίστηκα για να φύγουν από το τραπέζι οι απολύσεις, γιατί δεν αποτελούν μεταρρύθμιση» σημείωσε.

«Το θέμα των καθαριστριών έκανε μεγάλη ζημιά στη ΝΔ. Εάν έπρεπε να την ξανακάνω, η πολιτική των οριζόντιων απολύσεων δεν θα ήταν στο επίκεντρο» εξήγησε και επέμεινε ότι:  «Θα πρέπει να συζητήσουμε εάν θα πρέπει να είναι στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι για υπηρεσίες καθαριότητας».

Αναφέρθηκε και στο Μνημόνιο εξηγώντας: 

Δεν ήταν μία προαιρετική επιλογή

«Είναι άδικο μία συνολική πολιτική να μεταφράζεται μόνο σε απολύσεις. Η κυβέρνησή μας δεν έκανε μόνο απολύσεις, αλλά και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι απολύσεις θα στιγματίσουν μία σημαντική πορεία μεταρρυθμίσεων» σημείωσε για ακόμα μια φορά.