Το διαστημόπλοιο Juno της NASA τα κατάφερε, καθώς την Τρίτη κατάφερε μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια να μπει στην κατάλληλα τροχιά του Δία.

Η αστροφυσικός Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία μίλησε στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου την Τρίτη, επιβεβαίωσε πως το διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά.

Και ανέφερε:

«Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης. Υπήρξαν δύο προηγούμενες προσπάθειες στο παρελθόν. Η διαφορά τους με αυτή είναι πως θα αποκαλύψει μυστικά, θα διευκρινίσει αν υπάρχει σταθερός πυρήνας στον Δία, πόσο νερό διαθέτει στο εσωτερικό του και πως δημιουργήθηκε».

«Μετά από ένα χρόνο και αφού συλλέξει την απαραίτητες πληροφορίες θα πέσει μέσα στον Δία για να μην μολύνει την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως ηλιακή ενέργεια αποτελεί την κινητήριος δύναμη του διαστημόπλοιου που εκτοξεύθηκε το 2011 με σκοπό να μπει σε τροχιά γύρω απ’ το Δία 5 χρόνια αργότερα.

Το διαστημόπλοιο έθεσε σε λειτουργία το βασικό του κινητήρα για 35 λεπτά, έτσι ώστε ν’ αποκτήσει την κατάλληλη τροχιά εγκλωβισμού στη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.

Βέβαια, από τη στιγμή που θα λάβει την τελική τροχιακή του θέση για την έναρξη της 20μηνης ερευνητικής αποστολής του, το αναφερόμενο διαστημόπλοιο θα εκτελεί αυγοειδείς περιστροφές. Η καθεμία από τις περιστροφές αυτές, αξίζει να σημειωθεί πως θα έχει διάρκεια 14 ημερών.

Το tweet της NASA με το οποίο ενημερώνει ότι έλαβε επιβεβαίωσε πως το Juno μπήκε στην τροχιά του Δία:

 

photo:AP Photo/Ringo H.W. Chiu