Σχηματισμό κεντροαριστερής κυβέρνησης με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι βλέπει η JP Morgan, μετά τις εκλογές, σε έκθεσή της, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή ότι η ψήφος των αναποφάσιστων είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο αμερικανικός όμιλος JP Morgan προβλέπει ότι ο κ. Τσίπρας, στην πολύ πιθανή περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπουν στη Βουλή, θα προχωρήσει σε σχηματισμό μίας κεντροαριστερής κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, η JP Morgan συμπεριλαμβάνει σε έκθεσή της τους παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, καθώς και τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος σημείωνει ότι ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές καθώς επιθυμούσε:

  • Να επιβεβαιώσει την δύναμή του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
  • Να εκμεταλλευθεί την υψηλή δημοτικότητά του
  • Να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση που βρίσκονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, η ίδια έκθεση σημειώνει ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες έχουν αποδυναμωθεί, με τη δημοτικότητα του κ. Τσίπρα να έχει υποχωρήσει και τη ΝΔ όχι μόνο να καλύπτει, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου πιθανώς η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην ήταν και τόσο σωστή.

Στην ίδια αναφορά συμπεριλαμβάνονται και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι “χαμένοι” ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προσχωρήσει στη ΝΔ, αλλά στους αναποφάσιστους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολες τις προβλέψεις για το τελικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την επομένη μέρα των εκλογών, η JPMorgan εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα, παρά την άρνηση του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ. Η JPMorgan εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτη στις εκλογές.