Ήταν αληθινό πρόσωπο ή όχι ο βασιλιάς Αρθούρος; Εκατοντάδες ιστορικοί και αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να δώσουν σαφή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα και ο μύθος για τον κάτοχο του Εξκάλιμπερ και κολλητού του μάγου Μέρλιν, συνεχίζει να εξάπτει τη φαντασία.

Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει ένας Βρετανός ακαδημαϊκός, ο Andrew Breeze από το πανεπιστήμιο της Ναβάρρα, ο οποίος υποστηρίζει ότι εντόπισε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ιστορική ύπαρξη του Αρθούρου.

Ο Αρθούρος δεν ήταν μονάρχης αλλά ένας στρατηγός, ο οποίος σύμφωνα με τον καθηγητή φιλολογίας, είχε δώσει όλες του τις μάχες στη νότια Σκωτία και το Νορθάμπερλαντ και είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Στράθκλαϊντ.

Ο Δρ. Breeze, βασίζει τη θεωρία του σε ένα χρονικό με τίτλο “Η ιστορία των Βρετανών”, γραμμένο στα λατινικά τον 9ο αιώνα από τον Ουαλό μοναχό Nennius. Σε αυτό αναφέρονται εννέα μέρη όπου ο Αρθούρος συνέτριψε τους εχθρούς του, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να αντιστοιχήσει αυτές τις μάχες με σημερινές τοποθεσίες.

Ο Δρ. Breeze υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει και τις εννέα περιοχές, γεγονός που επαληθεύει την αυθεντικότητα του χειρόγραφου. Όπως αναφέρει, αυτές οι περιοχές εντοπίζονται στα σημερινά εδάφη της νότιας Σκωτίας και δεν είναι διάσπαρτες στα βρετανικά εδάφη, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.

“Ήταν κάτοικος της νότιας Σκωτίας και έδινε εκεί όλες του της μάχες. Ωστόσο, οι εχθροί του δεν ήταν οι Βρετανοί αλλά άλλοι λαοί της περιοχής, που ζούσαν γύρω από το Εδιμβούργο και το Καρλάιλ. Τα ηρωικά του κατορθώματα σε αυτές τις μάχες οδήγησαν στο να γίνει μύθος”, εξηγεί ο καθηγητής.

Ο Βασιλιάς Αρθούρος, ο μυθικός βασιλιάς της Ουαλίας, αποτελεί μία φιγούρα που έχει εμπνεύσει δεκάδες λογοτεχνικά έργα και καλλιτεχνικές δημιουργίες ανά τους αιώνες, αφού συγκεντρώνει όλα τα αρχετυπικά ιδανικά της βρετανικής μοναρχίας.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο ηρωικός αυτός μονάρχης ήταν παντρεμένος με την Γκουίνεβιρ και είχε κατακτήσει πλήθος χωρών, μεταξύ των οποίων η Σκωτία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία. Ως επικεφαλής της Στρογγυλής Τραπέζης και με τη βοήθεια του Εξκάμπιμπερ (του μαγικού σπαθιού του) κυβέρνησε ειρηνικά το βασίλειό του μέχρι το έτος 542. Τότε, σύμφωνα με κάποιους μύθους, αποσύρθηκε στο νησί Άβαλον όπου παραμένει μέχρι και σήμερα υπό την προστασία εννέα νυμφών, μέχρι να φτάσει η στιγμή που θα διεκδικήσει ξανά το βασίλειό του.